У Росії заборонили мовлення Deutsche Welle.

Напередодні в Німеччині було заборонено трансляцію російського німецькомовного телеканалу RT DE, колишнього Russia Today.

 

                             Петер Лімбурґ

 

Влада Росії оголосила про запровадження санкцій проти німецької медіакомпанії Deutsche Welle у Росії. Про це йдеться у заяві, опублікованій у четвер, третього лютого, на офіційному сайті Міністерства закордонних справ Росії. Зокрема, буде закрито кореспондентський пункт DW у Москві, співробітників російського бюро DW позбавлять акредитації, буде припинено супутникове та інше мовлення німецької медіакомпанії на території Росії. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Рішення російської влади прийнято у відповідь на заборону супутникової та онлайн-трансляції телеканалу RT DE (колишній Russia Today) у Німеччині. Комісія з ліцензування та нагляду (Kommission für Zulassung und Aufsicht – ZAK) – орган земельних регуляторів радіо- та телепрограм у Німеччині – ухвалила відповідне рішення першого лютого. ZAK мотивувала його тим, що RT DE не має ліцензії на трансляцію у ФРН, необхідної відповідно до чинного «Державного закону про модернізацію положення про ЗМІ у Німеччині».

 

«У рамках оголошених 2 лютого заходів у відповідь у порядку реакції на недружні дії ФРН щодо заборони супутникового та іншого мовлення німецькомовного телеканалу RT DE російська сторона має на увазі реалізувати перший етап заходів у відповідь», – йдеться у заяві МЗС РФ. Окрім припинення мовлення телерадіокомпанії Deutsche Welle, закриття кореспондентського пункту DW в Росії й анулювання акредитації всіх співробітників російського бюро DW, заходами передбачено «ініціювання компетентними органами Російської Федерації процедури розгляду питання про визнання "Дойче Велле" іноземним засобом масової інформації, що виконує функції іноземного агента».

 

І це ще не все – російська влада планує запровадити персональні санкції проти «представників державних та громадських структур ФРН, причетних до обмеження мовлення RT DE та іншого тиску на російського медіаоператора». Їм, зокрема, буде заборонено в'їзд на територію Росії.

 

Генеральний директор Deutsche Welle Петер Лімбурґ (Peter Limbourg) заявив, що рішення про позбавлення акредитації співробітників DW в РФ та закриття корпункту «не піддається розумінню» і є «надмірною реакцією» російської влади. За його словами, кореспондентський пункт DW у Москві продовжить працювати у звичайному режимі, допоки до медіакомпанії не будуть офіційно доставлені відповідні документи від влади РФ. «З нами відбувається те, що трапляється зі засобами масової інформації тільки в автократіях. Ми офіційно протестуємо проти цієї абсурдної реакції та маємо намір звернутися до суду проти заявлених заходів», – заявив глава DW. За його словами, російській стороні має бути зрозуміло, що DW не іґноруватиме те, що відбувається в країні. «Навіть якщо в результаті нам доведеться закрити корпункт у Москві, ми висвітлюватимемо події в Росії і робитимемо для цього чимраз більше», – запевнив Петер Лімбурґ.

 

Спілка журналістів Німеччини закликала президента Росії Володимира Путіна негайно відкликати рішення про заборону мовлення DW в РФ, а також не позбавляти акредитації журналістів німецької медіакомпанії. «Немає жодного виправдання таким жорстким заходам цензури», – заявив голова Спілки Франк Юбералль (Frank Überall).

03.02.2022