ЦРУ тренує на секретній базі у США українські спецсили для партизанського спротиву Росії.

 

Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів Америки (Central Intelligence Agency) провадить секретну інтенсивну програму навчання у США для еліти українськогої армії – бійців Сил спеціальних операцій та іншого персоналу розвідки.

 

Архівне фото із бійцями ССО та американськими інструкторами на полігоні в Україні

 

Про це пише репортер Yahoo.News Зак Дорфман, покликаючись на п'ятьох колишніх співробітників розвідки та національної безпеки, ознайомлених із програмою.

 

Програма підготовки нібито почалася ще 2015 року. Проводять її на замкненому об’єкті на півдні США. Ідею тренінгів започаткували ще 2014 року при Обамі, при Трампі підготовку посилили, ну а при Байдені Білий Дім продовжив її насичувати.

 

Кількатижнева програма включає стрільби, техніку камуфлювання, орієнтування, тактику cover-and-move ("прикривайся і рухайся"), розвідку тощо. Один зі співрозмовників додав, що вишкіл включає навчання з підтримки безпечного зв’язку в тилу ворога, групового прикривання.

 

За словами колишніх чиновників, така тісна робота з українцями поставила перед собою унікальні виклики. Віддавна американські посадовці вважали, що враховуючи російську мережу шпигунів в українських спецслужбах, програма, найвірогідніше, буде скомпрометовано Москвою. За словами колишнього чиновника з національної безпеки, високопосадовці адміністрації Трампа висловлювали своїм українським колегам занепокоєння стосовно проникнення Росії в цю програму, і українці, які добре розуміють цю проблему, щільно перевіряли стажерів, щоб відсіяти кротів. Тим не менш, чиновники Ради національної безпеки часів Трампа встановили правило не розповідати українцям нічого, що би не сподобалося росіянам, якби вони про це потім дізналися. Невелику кількість стажерів з попередніх когорт відправили назад в Україну за порушення правил безпеки, наприклад, володіння несанкціонованими електронними пристроями.

 

Представники ЦРУ також вважають, що їхні стажери можуть стати мішенню росіян після того, як вони повертаються в Україну: «Росіяни та прихильні їм зрадники в українських спецслужбах безпеки шукали випускників цих програм, щоб їх вбити». 

 

За словами колишніх співробітників розвідки, проникнення Росії в українську розвідку було давньою проблемою для ЦРУ. Протягом десятиліть агентство намагалося працювати лише зі спеціально відібраними українськими підрозділами, що, за наполяганням відомства, були ізольовані від решти спецслужб України, щоб запобігти компрометації з боку Росії.

 

У США вважають, що силам ССО може належати вирішальна роль під час потенційного бойового зіткнення із російською армією. При тім здобутих навичок достатньо не просто для захисту, а й для наступу.

 

"Дуже конкретне навчання, яке має посилити... протистояння росіянам", – прокоментував колишній високопоставлений співробітник розвідки.

 

Іще один співрозмовник прирівняв тренінг українських солдатів із підготовкою повноцінних "повстанців".

 

"Якщо Росія вторгнеться, вони стануть партизанами, лідерами повстанців, — сказав колишній високопоставлений співробітник розвідки. – Ми тренуємо цих хлопців уже вісім років. Вони справді хороші бійці. Ось де програма агентства може мати серйозний вплив. Усе те, що сталося з нами в Афганістані, – вони можуть очікувати побачити в себе, від цих хлопців".

 

Водночас, в CIA заперечили тезу про "допомогу у повстанні".

 

"Припущення про те, начебто ми готували збройних повстанців для України, є просто хибними", – сказала речник аґенції Теммі Торп.

 

У грудні британське видання Daily Mirror повідомило: співробітники американської розвідки погодилися навчати українські війська веденню підпільної війни проти російських військ у випадку їхнього вторгнення. Старші офіцери мали допомогти українським силам атакувати наступаючих московських солдатів у ар'єргарді, якщо вони просунуться через лінію фронту.

 

Плани посилення українців нібито обговорювалися на грудневій зустрічі представників CIA та Управління оборонної розвідки США. 

 

"Меседж для Росії є в тому, що коли вони вторгнуться, то їм буде важко втримати порядки, їхні лінії постачання будуть атаковані. Їх можуть залишити в облозі, відрізати та обійти з флангу, якщо вони просунуться вглиб України", – заявив співрозмовник.

 

У США вважають, що усвідомлення Кремлем потенціалу спротиву може віднадити Москву від того, "щоб йти далі в Україну".

 

14.01.2022