Досконалий баланс Контрастів

Досконалий баланс Контрастів: "Post-moderne - past-moderne"

 

Фестиваль Контрасти – щорічна унікальна можливість послухати найновішу музику, а також рідкісні твори минулих епох у сучасному прочитанні. Завдяки цікавій, експериментальній подачі матеріалу, яскравій рекламі фестиваль активно залучає пересічних людей. Попри те, що сучасного слухача дуже важко захопити академічними творами, організатори фестивалю з кожним роком доводять, що класичне мистецтво є доступним, актуальним і легким для сприйняття.

 

 

Поряд із цьогорічними львівськими фестивалями класичної музики Віртуози, МоцАрт, Тетраматика, Контрасти змогли задовольнити слухачів вдало складеною програмою. Це завжди високий професіоналізм, небанальні інтерпретації і тотальна насолода від музики. Для загалу пропонується поєднання класики минулих століть і найновіших академічних композицій.

 

Ще минулого року 26-й фестиваль відбувся у карантинних умовах і подарував незабутні враження. Цьогорічні пандемійні обмеження знову стали мотивацією для проведення фестивалю, насамперед тим, що відбувалися якісні онлайн-трансляції.10 жовтня 2021 року у Львівській національній філармонії ім.М.Скорика в рамках Контрастів пройшов концерт "Post-moderne - past-moderne".

 

 

Розпочався вечір світовою прем'єрою – Меланхолійною кантатою на честь львівського Моцарта. Твір написаний Богданом Сегіним на лібрето Остапа Сливинського спеціально до відкриття встановленої у Львові скульптурної композиції для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта. Виконували твір: Ірина Стефанко (сопрано), Анна Іванюшенко (клавесин), Олена Мацелюх (орган), Мирослав Драган (фортепіано), Дмитро Губ’як (бандура), Маріанна Винар (мелодикламація), Остап Сливинський (читець), а також група духових та ударних інструментів Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, Львівський вокальний ансамбль «A capella Leopolis» (керівник Людмила Капустіна) під батутою Вінсента Козловського.

 

 

Кантата має яскраві риси постмодернізму – мікс жанрів, стилів, а також різних елементів музичної мови. У творі задіяні тексти листів композитора, фрагменти з його творів, цитати українських мелодій, а також оригінальні музичні фрагменти, написані  Б.Сегіним. Автор лібрето О.Сливинський акцентує увагу на тому, що сформувало Ф.К.Моцарта: дитинство, Львів з його можливостями, кохання. Цим самим автор пропонує суб'єктивний погляд на життєтворчість Ф.К.Моцарта.

 

 

Музикантам прекрасно вдалося передати зміст музики Б.Сегіна, що заслуговує особливої похвали. Тонке динамічне нюансування, увага до деталей, точне відтворення тексту, ювелірна орнаментика надавали музиці особливого шарму. Гучні bravi маестро! Поряд з тим, великою заслугою Б.Сегіна є те, що його твір привернув увагу до постаті львівського Моцарта. Відомо, що завдяки Францу Ксаверу на Галичині вперше прозвучало багато музики його батька, зокрема опери лунали тут повсякчас. Так, у 1792 році у Львові відбулась перша постановка «Чарівної флейти». Творчість «малого композитора» прекрасно вплелася в постмодерний твір 21 століття, а його історія стала причиною того, що у Львові, як ніде в Україні, знали творчість В.А.Моцарта.

 

Цікаво, що саме в 21 столітті виплила тенденція відкриття «малих» композиторів. Можна погодитися, або не погодитися із важливістю постаті Ф.К.Моцарта. Але я зрозуміла потребу писати твір про нього, адже Україна отримала в ньому чудового музиканта, педагога, диригента.

 

У другому відділі концерту лунали  три знамениті твори, які уособлюють притулок релігійності серед бурхливих порухів тогочасності: А.Нікодемович  «O jak bolejesz Matko», Г.М.Гурецький «Totus Tuus», П.Васкс «Dona Nobis Pacem». Виконують Олена Мацелюх (орган), камерний хор «Глорія», диригент Володимир Сивохіп.

 

 

 Хор «Глорія» цілком гідно впорався із завданням, вкотре демонструючи свою злагодженість, майстерність, енергетичну і децибельну потужність. Те, як звучав ансамбль – результат колосальної репетиційної роботи колективу, досвід і зрілість. Прекрасне звучання хору вартує окремої подяки!

 

Загалом концерт викликав цікаві рефлексії та залишив вкрай неординарні враження. Переконана, що організаторам проекту вдалось подати зв’язки епох, стилів у сучасній інтерпретації так, що вдячні глядачі відчули світлі емоції, пригадали деякі важливі сторінки історії, доторкнулись до релігійного через прекрасне.

 

Хочу побажати всім організаторам та виконавцям подальшого продовження співпраці з сучасними композиторами, нових креативних ідей і проектів, що приверне увагу науковців, музикантів і слухачів у цілому.

 

 

 

07.12.2021