Байден готується провести переговори із Зеленським і Путіним через ескалацію.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що він "цілком можливо" проведе розмови з президентами України та Росії Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним на тлі повідомлень про загострення українсько-російських взаємин.

 

 

Байден сказав про це, відповідаючи на питання про те, чи занепокоєний він повідомленнями про нарощування Москвою сил біля українського кордону і словами Зеленського про можливу підготовку перевороту в Україні, повідомляє "Радіо Свобода".

 

"Я занепокоєний. Дивіться, ми підтримуємо територіальну цілісність України, ми підтримуємо їхню здатність управляти своєю державою. І ми виступаємо проти того, що навіть віддалено наближається до того, про що говорили", – сказав Байден.

 

Байден не уточнив, коли чи в якому форматі можуть відбутися розмови з Зеленським і Путіним.

 

Напередодні видання The New York Times написало: адміністрація Джо Байдена визначає "червоні лінії" для Росії, перетин котрих може викликати комплекс певних рішучих заходів з боку Вашингтона. Наразі ж Білий дім прагне використовувати дипломатичні інструменти, аби віднадити Кремль від можливої агресії. Співрозмовники NYT не виключили, що Байден зважиться на другу зустріч із Путіним.

 

Водночас офіційні особи США разом із партнерами випрацьовують варіанти покарання РФ за будь-які нові провокації – включаючи нові економічні санкції проти російських банків і виробників енергії. Серед варіантів також накладення санкцій на користування російським олігархам Visa та Mastercard й обмеження на в’їзд.

 

23 листопада у представника Держдепу США Неда Прайса поцікавилися, як діятимуть США у разі наступу РФ на Україну. Той запевнив, що Вашингтон готовий до "найнепередбачуванішого" розвитку подій, але вдаватися у деталі не міг.

 

27.11.2021