Зміна голосу може змінити ідентичність

Голос – це людський музичний інструмент. Він складається з вібрувального елемента, резонансних камер і енергії, яка породжує коливання. Джерелом енергії є дихання, яке походить із легень. Вібрації виникають у двох голосових зв’язках у нижній частині голосового апарату, або гортані, які розташовані у формі літери «V» перпендикулярно до трахеї. А резонансні камери складаються з багатьох структур, розташованих над голосовими зв’язками. Це, зокрема, верхня частина гортані, глотка, носова порожнина та рот.

Джазовий співак і трубач Луї Армстронг (19011971) мав унікальний хрипкий голос завдяки наростам на голосових зв'язках.  

 

Наш голос – це єдиний музичний інструмент, який є одночасно струнним і духовим, оскільки дихання змушує голосові зв’язки вібрувати. Це майже самостійний оркестр. Усе це дарує кожному з нас свій унікальний голос. На світі є 7 млрд людей і 7 млрд унікальних голосів. Французьке видання Cerveau & Psycho поспілкувалося про дива голосу з Жаном Абітболем, лікарем-оториноларингологом, фоніатром та черепно-лицевим хірургом.

 

— Наскільки важливий голос для відчуття людиною своєї ідентичності?

 

— Це справді дуже важливий компонент. Ми це ясно бачимо, коли оперуємо пацієнтів, щоби змінити їхній голос. Після такої операції їхня самоідентифікація може сильно порушитися. Наприклад, серед моїх пацієнтів була юристка, яка мала дуже низький чоловічий голос через набряк голосових зв’язок, спричинений палінням (вона палила дві пачки цигарок щодня). Вона була чарівною жінкою і мала авторитет у своєї професії, щодня спілкуючись зі злочинцями («Мій світ – це в’язниці; я захищаю всіх головорізів», – розповідала вона мені). Але ця юристка вирішила змінити свій голос, який не подобався її нареченому, і попросила мене прооперувати її. Я порадив їй краще змінити нареченого! Вона посміялась, але мій колега все-таки зробив їй операцію, яку вона просила. 

 

Коли я знову її побачив, у неї був дуже високий голос, але вона сказала мені дещо жахливе: «У мене шизофренія через новий голос». Вона більше не впізнавала себе, коли говорила, і їй здавалося, що говорить не вона, а хтось інший. Наслідки були плачевними: її покинув наречений, вона більше не могла працювати, програвала судові справи і втратила весь свій авторитет. Зміна голосу призвела до втрати гармонії з собою та кризи ідентичності, яка дестабілізувала її життя. Врешті-решт вона знову почала палити, через два-три роки до неї повернувся її колишній голос, і вона поступово повернула собі вплив у професійному житті. 

 

— Мабуть, зміна голосу непокоїть і близьких?

 

— Саме так. Уявіть, що раптом голос вашого чоловіка, дружини або дітей почав звучати інакше. Це саме те, що трапилося з іншою моєю пацієнткою – 36-річною жінкою. З дев’яти або десяти років вона страждала на параліч голосових зв’язок після того, як перенесла інфекцію блукаючого нерва, який їх контролює. Як наслідок, вона могла говорити лише пошепки, а коли їй потрібно було покликати чоловіка або дітей, дзвонила у дзвоник.

 

Я ввів їй речовину, завдяки якій голосові зв’язки знову стали гнучкими, і всього-на-всього через два тижні голос до неї повернувся. Але вона вже не впізнавала себе: «Докторе, у мене жіночий голос!» – казала вона мені. Вона ніколи раніше не чула цього голосу, оскільки параліч трапився з нею ще до статевого дозрівання. Цей досвід, однак, був для неї дуже позитивним. Вона більше не почувалася дивним звіром. Але її сім’я спершу почувалась дуже незручно: «Що ви з нею зробили? Вона більше не моя дружина», – казав мені її чоловік з нотками розчарування в голосі. Те саме було і з її дітьми: «Вона більше не наша мама». Через два місяці, звикнувши до змін, вони прийшли до мене, попросили вибачення і сказали, що зміни, на їхню думку, були чудовими, але першою їхньою реакцією було відчуття, ніби у них щось вкрали.  

 

Усе це демонструє, чому потрібно бути вкрай обережнім, перш ніж вносити будь-які зміни до мовленнєвого апарату. Це емоційна операція. Коли у пацієнта апендицит, ви його оперуєте, але якщо виявляєте утворення на голосових зв’язках, воно не злоякісне та не турбує пацієнта – то навіщо його чіпати? Я знав ЛОРа, який лікував Луї Армстронґа. В Армстронґа на голосових зв’язках були два величезні нарости, які давали йому цей неповторний хрипкий голос. Уявіть, ніби їх забрали. 

 

— Ви згадали про «емоційну хірургію». Розкажіть більше про зв'язок між голосом та емоціями.

 

— Емоції – це неначе диригент нашого голосу. Коли ви радієте, засмучені або про щось турбуєтесь, усе це має конкретні наслідки для вашого голосового апарату. Змащення голосових зв’язок дуже хороше, коли ви почуваєтесь добре, і набагато гірше, коли ви нервуєтесь. У цьому випадку також погіршується кровопостачання внаслідок скорочення кровоносних судин. Як наслідок, голосові зв’язки бліднуть і втрачають еластичність, що призводить до сухості голосу. Крім того, частий та інтенсивний стрес викликає шлунковий рефлюкс. Через підвищену кислотність голосові зв’язки висихають і покриваються виразками (кератоз). Як наслідок, голос зривається і стає хрипким. Емоції також змінюють конфігурацію резонансних камер, особливо внаслідок скорочень м’язів рота та щік.

 

Саме тому неможливо точно відтворити голос синтетичними засобами. Хоча такі проєкти у Національній консерваторії мистецтв і ремесел (Conservatoire National des Arts et Métiers) досягнули значних результатів, емоційна сторона у всіх цих спроб відсутня. І навпаки, великі оперні співаки, такі як Лучано Паваротті або Марія Каллас, могли неймовірно передавати емоції за допомогою голосу.

 

— Які ще сторони нашої ідентичності виражаються в голосі?

 

— Наприклад, наша соціальна ідентичність. Юристи чи лікарі говорять не так, як політики. Це виражається не лише у лексиці, а й у таких компонентах мовлення, як ритм і дихання. Можливо, найяскравіше це проілюстрував Чарлі Чаплін у фільмі «Великий диктатор» (1940 р.), який пародіює Гітлера. У сцені, в якій персонаж Чапліна звертається до натовпу з балкона, він не промовляє ні слова німецькою, проте його голос звучить так, наче це справді промова нацистського диктатора. Голос також видає стать, оскільки у чоловіків та жінок він дуже різний. Невипадково багато трансгендерів прагнуть змінити свій голос.

 

— Чому у чоловіків та жінок такі різні голоси?

 

— Насамперед через приплив гормонів у період статевого дозрівання. Тестостерон зумовлює подовження та потовщення голосових зв’язок (у чоловіків вони в середньому 24 міліметри завдовжки та від 4 до 5 мм завширшки, тоді як у жінок їхня довжина середньо становить 18 мм, а ширина – від 3 до 4 мм), а також збільшення резонансних камер. Ось чому співаків-кастратів, яких тривалий час змушували співати в опері, оперували до настання статевої зрілості. Це зберігало їхній дитячий голос, який був навіть вищий, ніж у жінок. Цей голос був дуже незвичайний, адже гормони росту та гормон щитоподібної залози, які виробляють інші залози, аніж яєчка, й перебувають під впливом Y-хромосоми, при цьому надавали їхній вокальній системі розмірів та сили чоловіка.

 

Крім цього конкретного випадку, у чоловічому голосі зазвичай переважають низькі частоти, а у жіночому – високі. Низькі та високі ноти завжди співіснують в обох статей і посилюють одна одну, наче діамант та його оправа. Адже краса голосу – в його глибині.

 

— Чи багато людей, яким не подобається їхній голос і які хочуть його змінити?

 

— Ні, таких людей небагато. До мене рідко звертаються з такими проханнями. У 95% випадків я відправляю їх до психолога – адже це часто знак того, що у них є певні проблеми зі собою. Наприклад, 40-річна жінка з тонким уривчастим голосом нещодавно попросила мене прооперувати її. Але коли я її оглянув, то виявив чудовий голосовий апарат. Вона мені розповіла, що проблеми з голосом виникли в неї у той день, коли вона втратила матір, яка, за її словами, мала винятковий голос. Я нічого не міг вдіяти. Тут мав втрутитися психолог.

 

Найчастіше бажання істотно змінити свій голос видає приховану психологічну проблему. Не бажаючи повністю змінювати свій голос, багато людей хочуть, щоб він звучав переконливіше та мав більшу силу. Про важливість голосу у спілкуванні відомо давно, але бажання контролювати його силу зросло вдесятеро з початком пандемії COVID-19 та віддаленої роботи з віртуальними зустрічами. Зрештою, ці люди хочуть змінити не сам голос, а лише те, як вони його використовують. Голосовий тренер може їм допомогти.

 

Розмовляв Ґійом Жакмон

 

Guillaume Jacquemont

A Change to the Sound of the Voice Can Change Your Very Self-Identity

Scientific American, 1/11/2021

Зреферував Є. Л.

12.11.2021