Розмова про поета у Домі поета з поетами

 

 

 

Проєкт «POETY. Діалог поколінь», ідейною натхненницею та головною виконавицею якого є українська музикантка Соломія Чубай, присвячений  тому, щоб розкрити постаті класиків української поезії по-новому.

 

У 2021 році свої ювілеї святкували б, серед інших, Юрій Клен, Дніпрова Чайка, Іван Франко, Микола Вінграновський, Леся Українка та Павло Тичина, до них доєднується також як символічний об’єднуючий елемент  Грицько Чубай – батько  співачки Соломії Чубай, авторки  музично-поетичного проєкту «POETY. Діалог поколінь», який реалізовується ГО «Львівський культурний центр» за підтримки Українського Культурного Фонду.

 

Ми знаємо про цих поетів-ювілярів, здавалось би, так багато –  вчимо їх вірші та біографії ще у школі,  святкуємо їхні дні народження на державному рівні,  бачимо їхні портрети на національній валюті. Та що ми справді знаємо про них? Якими вони були за життя і чим вони схожі на нас? Ким вони є для поетів сучасних?

 

 

За допомогою відео-дискусій із поетами-сучасниками та створенню унікального музичного альбому, у якому поезія справді оживе, проєкт «POETY. Діалог поколінь»  привертає  увагу до знаних поетів. «Ми знімаємо з поетів вишиті рушнички, ми розповідаємо про те, що вони, як і ми, жили, сміялись, дружили та, головне, любили. І це дуже важливо – показати, що поети були такими самими, як ми», – говорить Соломія Чубай.

 

Перша відео-дискусія проєкту була присвячена Іванові Франку. «Розмова про поета у Домі поета з поетами» тут. 

 

 

Учасниками дискусії стали поети – класик сучасної літератури, член літературного угрупування “Бу-Ба-Бу” Юрій Андрухович і молодий та амбітний Дарій Лажневський, а модератором – Богдан Тихолоз, директор Львівського Дому Франка.

 

Поети різних поколінь зібрались вдома у поета-класика української літератури для того, аби поговорити про те, яким Франко є для них, за що вони його люблять та не люблять,  чи вплинула Франкова творчість на їхню, бо хто ж міг подумати, що він – ідеальна рок-зірка, що допомагає пережити життєві кризи.

 

 

Під час концертної програми проєкту  «POETY. Діалог поколінь» 8 жовтня о 19:30 у Львові, у Ennio Event Square (вул. Джерельна, 22) поезія звучатиме у супроводі симфонічного оркестру «INSO-Lviv» під керівництвом диригента Євгена Крука, за участю музикантів Ігора Гнідина, Андрія Кохана, Тома Луголообі та Сашка Главацького і, звісно ж, голосом Соломії Чубай.

 

Проєкт “POETY. Діалог поколінь” у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/poetydialogpokolin

https://www.instagram.com/poety_dialog_pokolin/

 

 

 

Фото: Ярина Кокотко.


Дизайн: Олексій Вдовиченко.

 

16.09.2021