У Львові розпочинається проєкт «POETY. Діалог поколінь».

 

Із липня до жовтня 2021 року у Львові триватиме проєкт «POETY. Діалог поколінь», який має на меті привернути увагу до постатей українських письменників через музику та дискусії про ювілярів 2021 року – Лесі Українки, Миколи Вінграновського, Юрія Клена, Івана Франка, Павла Тичини, Чайки Дніпрової та Грицька Чубая. Про це повідомили організатори, ГО «Львівський культурний центр».

 

 

«Поети-ювіляри цього року зазвучать з симфонічним оркестром та крутими музикантами. Ще 30 сучасних поетів, різного віку, дискутувамуть про те, якими були Франко, Українка, Тичина, Клен», – розповіла ідейна натхненниця проєкту, українська співачка та артменеджерка Соломія Чубай.

 

Проєкт «POETY. Діалог поколінь» є логічним продовженням культурно-митецьких акцій, присвячених 70-літтю від дня народження культового поета Грицька Чубая у 2019 році. Тоді Соломія Чубай презентувала новий альбом «POETY» та оргнізувала масштабний артконцерт «Чубай. Україна. Любов», під час якого поезії українських класиків та сучасників виконували Соломія Чубай з Віктором Морозовим та Сергієм Жаданом у супроводі гуртів «Джалапіта», «Rockoko» та Академічного симфонічного оркестру «INSO-Lviv».

 

Проєкт «POETY. Діалог поколінь» націлений на популяризацію української поезії через музику, розмови про поезію та відеоарт. 

 

 

Учасники проєкту прагнуть познайомити з поетами-класиками «як з людьми, які також мріяли, кохали, печалилися, втікали з дому і бунтували, одружувались та виходили заміж проти волі батьків, боролися за щастя і хотіли бути на своїй землі Українцями, хотіли, щоб їх поважали і просто творити-писати і бути почутими».

 

 

Відтак у серпні – вересні будуть зреалізовані 7 онлайн-відеодискусій за участі Юрка Іздрика, Григорія Семенчука, Остапа Сливинського, Оксани Забужко, Мар’яни Савки, Ірини Старовойт, Олени Гусейнової, Дарія Лажневського, Григорія Кузика, Юрія Матевощука, Юлії Мусаковської. Модераторами дискусій стануть Данило Ільницький, Богдана Неборак, Юрій Кучерявий, Богдан Тихолоз та Микола Рябчук. Під час дискусій обговорюватимуть життя поета-ювіляра та поета-сучасника, ключові та переломні моменти, чому важливо говорити про них сьогодні, як вони вплинули на сучасну українську та світову літературу, як подати сучасному школяреві чи першокурснику, що Тичина – це круто? Як підліткам та молоді показати, якими крутими та драйвовими були поети, які творили українське?

 

Відео поширюватимуть на сторінках проєкту та партнерів у YouTube, Facebook, Instagram, а також в львівських середньо-освітніх школах та вишах.

 

8 жовтня відбудеться космічний концерт Соломії Чубай з симфонічним оркестром «INSO-Lviv» та креативним відеоартом від художника з Луганська Олексія Хорошка. Концерт – прем’єра унікального симфо-музичного альбому-книжки «POETY. Діалог поколінь». Соломія Чубай виступатиме із «INSO-Lviv» та відомими музикантами: Ігор Гнидин – барабани, Андрій Кохан – бас-гітара, Сашко Главацький – гітара, Том Луголообі – фортепіано, Софія Сливка – бек-вокал. 

 

Альбом «POETY. Діалог поколінь» викладуть на усі музичні платформи: Spotify, YouTube Music, Apple Music, Deezer.

15.07.2021