CША цофнули бойові кораблі, які мали ввійти в Чорне море.

Про це стало відомо з повідомлення МЗС Туреччини.

 

 

Сполучені Штати скасували рішення про відрядження двох військових кораблів у Чорне море, ухвалене раніше на тлі побоювань щодо нарощування російської військової потужності на кордонах України. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на турецькі дипломатичні джерела.

 

Нагадаємо – минулого тижня Туреччина заявила, що Вашінґтон відправляє до Чорного моря два військові кораблі. Росія назвала цей крок «недружньою провокацією». Джерела аґенції Reuters стверджують, що амбасада США в Анкарі повідомила МЗС Туреччини про скасування відправки кораблів без вказівки причини.

 

Джерела в адміністрації США, за повідомленням аґенції, заявляють, що Туреччина, найімовірніше, хибно інтерпретувала початкове повідомлення, оскільки відправка кораблів у Чорне море так і не була підтверджена Вашінґтоном. У Білому домі пояснили, що Сполучені Штати часто повідомляють Туреччину про потенційний захід своїх кораблів у Чорне море. Однак сам факт запиту не обов'язково означає неминучий прохід суден – це радше гарантія того, що кораблі можуть зайти в акваторію в разі потреби.

 

Після появи повідомлень про евентуальну відправку американських військових кораблів ВМФ Росії розпочав навчання в Чорному морі, в ході яких відпрацьовувалася стрілянина по надводних і повітряних цілях.

 

Офіційна Москва заявила, що нарощування сил на кордоні з Україною проходить у рамках тритижневих екстрених військових навчань для перевірки бойової готовності у відповідь на «загрозливу поведінку з боку НАТО». У Кремлі запевняють, що навчання мають завершитися протягом найближчих двох тижнів.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав Москву припинити нарощування військ.

15.04.2021