У Китаї виявлено підпільне виробництво фальшивих вакцин від COVID-19, що йшли на експорт.

Відомо, що шахраї намагалися продавати її і в Китаї, і за кордоном.

 

 

Верховна народна прокуратура Китаю пообіцяла посилити боротьбу зі злочинами, пов'язаними з вакцинами проти COVID-19. Як повідомляє інформаційна аґенція Сіньхуа, ця заява пролунала після того, як у країні були виявлені масові випадки, пов'язані з продажем підроблених вакцин. Відкрито 21 кримінальну справу, затримано понад вісім десятків осіб, причетних до незаконної вакцинації.

 

Напередодні китайські правоохоронці провели велику спецоперацію проти злочинної групи, очолюваної Конґом, під час якої було виявлено понад 58 тисяч доз підробленої вакцини від COVID-19, ліквідовані підпільні пункти виготовлення препарату і точки збуту в Пекіні та двох провінціях (Цзянсу і Шаньдун), що реалізовували фальшиві вакцини ще від серпня. 

                                             

З’ясувалося, що зловмисники заповнювали шприци звичайним фізрозчином або мінеральною водою і продавали їх за цінами реальної вакцини від коронавірусу. Шахраї заробили таким чином близько 18 мільйонів юанів (приблизно 2,8 млн дол. США).

 

Відомо теж, що зловмисники відправляли підроблену вакцину за кордон, але в які саме країни – поки що не повідомляли. 600 доз цієї «вакцини» були затримані в Гонконзі перед відправкою з країни. На початку лютого повідомлялося про виявлення 3 тисяч доз фальших вакцин, які мали експортувати в Південну Африку, у січні була інформація про фальшиві китайські вакцини у Японії.

 

Влада КНР звернулася до громадян зі закликом бути пильнішими і робити щеплення тільки в ліцензованих центрах вакцинації. А про підробки та випадки шахрайства повідомляти в правоохоронні органи.

 

Вакцинація в Китаї розпочалася в середині грудня минулого року. Згідно з останніми даними, вакциновано вже понад 50 мільйонів осіб.

 

 

16.02.2021