Корона: довготривалі наслідки у 76% пацієнтів

 

Здається, що так званий «тривалий Covid-19» трапляється частіше, ніж досі вважали – зясувало дослідження за участі понад 1700 пацієнтів. Згiдно з отриманими даними, у 76% хворих навіть через шість місяців після одужання є принаймні один симптом: найчастіше це хронічне виснаження або мязова слабкість, також можуть бути проблеми з нирками, розлади сну та легенева недостатність – повідомляють науковці в журналі «The Lancet».




Зображення: Leestat/ iStock.

 

З початку пандемії коронавірусу виявилося, що SARS-CoV-2 атакує наше здоров’я не лише під час гострої фази, а й після одужання шкодить багатьом пацієнтам – наприклад, вражає легені. Навіть за нетяжкого перебігу хвороби і через тижні після зараження вірус може викликати запізнілі наслідки. Серед них – кардит, неврологічні розлади та слабкість у м’язах, а в окремих випадках Паркінсона та діабет першого типу.

 

Як часто наступають довготривалі наслідки коронавірусу та про які саме симптоми йдеться, в досі наймасштабнішому та найтривалішому дослідженні з’ясували вчені на чолі з Чаолін Хуан (Chaolin Huang) з лікарні Уханя Цзіньінтань. Упродовж шести місяців після нездужання вчені оглядали 1733 пацієнтів та опитували їх про самопочуття. Всі пацієнти під час гострої фази коронавірусу перебували в лікарнях, лише 4% з них лежало в інтенсивній терапії. Середній вік піддослідних становить 57 років.  

 

Результат: «76% пацієнтів навіть через шість місяців після захворювання страждали принаймні від одного симптому», – повідомили науковці. Найчастіше йшлося про хронічне виснаження та м’язову слабкість – вони проявилися у 63% пацієнтів. 26% зазнали розладів сну, а 23% скаржилися на тривожність і депресію. У 13% пацієнтів з’явилися проблеми з нирками, хоч ще під час перебування в лікарні ниркові функції були в нормі.

 

Ці пізні наслідки проявлялися також у тих учасників дослідження, що під час гострої фази не хворіли тяжко, не зазнавали вентиляції легенів та не перебували в інтенсивній терапії.

 

Інша група запізнілих наслідків залежить від тяжкості недуги: що тяжчим був перебіг Covid-19, то частіше вони наступають. Серед пацієнтів, що були підключені до апарату штучного дихання, 56% зазнали пошкодження легеневих функцій – навіть за місяці після недуги. У тих, що в гострій фазі потребували додаткового кисню, цей показник становив 29%, повідомили вчені. Але навіть серед пацієнтів, яких не підключали до апарату штучного дихання, було 22% з тривалими легеневими проблемами.

 

М’язова слабість теж продемонструвала незначну кореляцію із тяжкістю перенесення хвороби: 29% після апарату штучного дихання навіть за місяці після одужання не спромоглися досягнути нормальних показників у тесті на ходьбу. За шість хвилин, впродовж яких тривало тестування, піддослідні проходили суттєво меншу дистанцію від норми, з’ясували вчені. Серед пацієнтів із менш складним перебігом хвороби ця кількість становила 22–24%.

 

«Оскільки Covid-19  хвороба нова, ми тільки починаємо розуміти, які довготривалі наслідки вона може викликати, – сказав співавтор розвідки Бін Цао (Bin Cao) з Медичної школи Пекіна. – Наші аналізи демонструють, що більшість пацієнтів навіть після виписки з клініки страждають від певних симптомів». Це підтверджує необхідність догляду за тими, хто одужав, та реабілітації навіть після нетяжкої форми Covid-19.

 

Водночас науковці наголошують: наступні дослідження довгострокових наслідків коронавірусу необхідно проводити і в інших країнах. «Тільки в такому випадку ми зможемо зрозуміти цілий спектр впливів, які здійснює Covid-19 на людину», – сказав Цао.

 

 

Nadja Podbregar

Corona: Spätfolgen bei 76 Prozent der Covid-Patienten 

The Lancet, Januar, 2021; doi: 10.1016/ S0140-6736(20)32656-8

Зреферувала С.К.

21.01.2021