Люди, у яких ІІ група крові, – травоїдні?

 

Кажуть, що харчування, узгоджене з групою крові, може допомогти схуднути. Відповідно, люди з ІІ групою крові (А) мали б бути більшою мірою травоїдні, ніж носії І групи крові (0), котрі, мовляв, потребують більше риби та мяса. Але зараз вчені знову спростували це припущення. Натомість виявилося: харчуючись рослинними продуктами, люди з надлишковою вагою  незалежно від їхньої групи крові  втрачають масу тіла та покращують своє здоров'я.  




Зображення: peterschreibermedia/ iStock.

 

 

Дослідження доводять, що група крові відіграє важливу роль для нашого здоров’я. Так, ризик захворіти на серцево-судинні захворювання для людей з І групою крові (або групою крові 0) є меншим, ніж у людей з ІІ групою крові (або групою крові А). Крім того, людей з ІІ групою крові вважають особливо вразливими до деяких інфекцій, зокрема до бактеріальної діареї, а також, цілком можливо, й до коронавірусу SARS-CoV-2.

 

Натуропат Петер Д’Адамо стверджував, що група крові визначає, які продукти харчування найбільше підходять кожній людині. Згідно з припущенням, причиною цього є наявність різноманітних харчових білків, що взаємодіють зі складовими крові. Так, людям з І групою крові (або з групою крові 0) важливо, згідно з Д’Адамо, їсти м’ясо і рибу, а людям з ІІ групою крові (або з групою крові А) – їжу рослинного походження. Тож, узгодивши дієту та групу крові, можна було б легше схуднути.

 

Аби перевірити це припущення науково, Неаль Бернард (Neal Barnard) з Університету Джорджа Вашингтона та її колеги з організації Physicians Committee for Responsible Medicine детальніше дослідили впливи дієти, що ґрунтується на групі крові. Вчені хотіли обґрунтувати, чи передбачене для носіїв ІІ (А) групи крові рослинне харчування впливатиме по-іншому на людей, що мають іншу групу крові.

 

Для цього науковці проаналізували дані дослідження, в якому 122 людей з надмірною вагою (не хворі на діабет) з різними групами крові впродовж 16 тижнів харчувалися знежиреною та витково рослинною їжею, а контрольна група, до якої входило також 122 учасники, не дотримувалася жодних харчових обмежень. Вчені дослідили, як дієта впливала на вагу тіла, частку жиру, кров’яний жир, рівень кров’яного тиску та частку глікованого гемоглобіну, – останнє становить собою своєрідну «пам’ять про цукор в крові».

 

Результат: рослинне харчування привело до певної стимуляції обміну речовин. Цей ефект у групі веганів був помітнішим, ніж серед представників контрольної групи, що харчувалася нормально. Згідно з отриманими результатами, піддослідні, що харчувалися як вегани, спалювали після їжі в середньому на 19 % більше отриманих калорій. «Ми з’ясували, що жодного значення не мало, яку групу крові має піддослідний, – сказала Бернард. – Дієта, що ґрунтується на групі крові, передбачає: харчування рослинною їжею для представників ІІ групи крові мало б бути кориснішим, ніж для носіїв І групи крові. Але наше дослідження виявило переваги рослинного харчування для людей зі всіма групами крові, натомість не було жодних вказівок на те, що м’ясне харчування було б комусь корисним».

 

Тобто всі вимірювання серед людей з ІІ групою крові (А) та з групою крові не-А, а також показники піддослідних з І групою крові (0) та з групою крові не-0 суттєво не відрізнялися. Так в процесі дослідження учасники з ІІ групою крові схуднули в середньому на 6 кілограмів, натомість учасники з іншими групами крові – на майже 7 кілограмів. Подібну закономірність Бернард виявила й щодо частки жиру в організмі. Учасники зі всіма групами крові втратили в середньому близько 4 грамів жиру. Крім того, середній рівень холестерину в учасників з ІІ групою крові, як і в інших, упав майже на 17 міліграмів на децилітр. Серед піддослідних з І групою крові не проявилося жодного суттєво негативного впливу – незважаючи на те, що їм рослинна їжа мала б не підходити.

 

«Наше дослідження демонструє: коли йдеться про схуднення або серцево-судинне здоров’я дорослих, що мають надмірну вагу, люди зі всіма групами крові однаковою мірою отримують користь від веганського харчування, що ґрунтується на споживанні овочів і фруктів, бобових та цільнозернових злаків, – констатувала Бернард. – Наше дослідження все ж не виключає ймовірність того, що вплив харчування на здоров’я може залежати й від інших генетичних складових».

 

 

Anna Bolten/ NPO

Forscher widerlegen Blutgruppen-Diät Physicians Committee for Responsible Medicine

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 8/12/2020, doi: 10.1016/j.jand.2020.08.079,

Зреферувала С.К.

19.12.2020