Явка на місцевих виборах становить неповні 37%.

 

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко повідомив, що станом на 22 годину 25 жовтня ЦВК отримала дані з 98,65% територіальних виборчих комісій. Згідно з ними, явка на місцевих виборах в Україні становила приблизно 37%, що майже на 10% менше, аніж на попередніх місцевих виборах.

Фото www.facebook.com/UACEC

На місцевих виборах 2015 року явка виборців становила 46,6%. «Такі теперішні результати є очікуваними і дещо закономірними через карантин у зв'язку з COVID-19», – зазначив голова ЦВК Олег Діденко.

 

Найвища активність виборців у неділю була в Тернопільській області – 46,77%, найнижча в Донецькій області – 31,67%.

 

«Найвища активність виборців спостерігалася у Західній Україні. Простежується тенденція, що на Заході та в Центрі України активність виборців була дещо вищою», – зазначив голова ЦВК.

 

Олег Діденко також заявив, що порушення на виборах суттєво не вплинули на хід голосування, оскільки їхня переважна більшість стосувалася здійснення агітації в день виборів.

 

«За тою інформацією, яка є у ЦВК, порушення на дільницях і навколо них були, але вони не носили масового і системного характеру, не вплинули істотно на перебіг голосування і, сподіваємося, в подальшому не вплинуть на результати виборів», – сказав він.

 

Фото www.facebook.com/olga.ajvazovska

 

Громадянська мережа «Опора» оприлюднила дані щодо явки на місцевих виборах станом на 20:00 – вона становить 35,94%. Похибка дослідження – 1,14%.

 

Соціологічна група «Рейтинг» провела телефонне опитування методом CATI, в якому взяли участь 1200 людей, котрі не пішли на вибори, щоби дізнатися, чому вони так вчинили.

 

Головними причинами виявилися стан здоров’я та місце проживання, яке відрізняється від прописки. Усі причини:

 

20% – за станом здоров'я;

19% – не живу за місцем прописки;

15% – зайнятий;

14% – не знаю, за кого голосувати;

12% – не цікаво;

10% – через епідемію;

4% – немає виборів;

4% – немає у списках;

1% – через черги.

 

Водночас багатьом з цих людей вибори не були байдужі: 58% заявили, що їм цікаві результати місцевих виборів, 40% – не цікаві.

 

26.10.2020