Метаморфози «Контрастів»

Богдан Сегін: «Сподіваємося, що фестиваль зрезонує. І не тільки в Україні»

 

 

«Всупереч обставинам. Завдяки новому набутому досвіду. Адаптуючись до «нової реальності» – під таким гаслом перебігатиме цього року у Львові Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти», який люблять і добре знають не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

 

Свій відлік «Контрасти» ведуть від 1995 року. Засновники – диригент Роман Ревакович, композитор Юрій Ланюк і музикознавець Ярема Якубяк. До мистецької ради входили також композитори Мирослав Скорик (голова) та Олександр Щетинський. Директор фесту – Володимир Сивохіп.

 

Концепція 26-го за ліком фестивалю, тема якого – «Метаморфози 2020», незмінна, і це – представлення сучасної української музики у контексті світової та розкриття різноманітних сучасних форм, стилів, жанрів та інтерпретацій.

 

Про особливості XXVI «Контрастів», які відбуватимуться 25 вересня – 4 жовтня у Концертному залі імені Станіслава Людкевича і не тільки (також – онлайн), розповів виконавчий директор форуму композитор Богдан Сегін.

 

Виконавчий директор «Контрастів» Богдан Сегін.

 

– Гасло цьогорічних «Контрастів» виникло на підставі діяльності Львівської філармонії у розпал карантину – від квітня до липня, – розповідає Богдан Сегін. – У цей період з моєї подачі реалізовувався проєкт «Звучання Львівської філармонії». Тобто ми напрацьовували новий досвід і концертної, і взагалі музичної діяльності. Починалося все з трансляції на вулицю архівних аудіозаписів, а закінчувалося відеотрансляціями онлайн камерних і оркестрових концертів.  Так ми провели і марафони Бетховенські, й фестивалі, а  у серпні, запустили все знову у форматі трансляцій. Але вже почалися концерти у присутності глядачів. Почали з фестивалю літньої пори «Pizzicato e Cantabile» і продовжуємо нашу філармонійну діяльність у такому форматі – концерти з обмеженою кількістю глядачів і намагаємося більшість концертів ще транслювати в YouTube і на Facebook. Власне, це і є підставою для гасла «всупереч обставинам – завдяки набутому досвіду – адаптуючись». Щодо теми – «Метаморфози», то це визначення пішло з кількох напрямів. Насправді ця назва взялася з твору – з «Метаморфозів» Ріхарда Штрауса, які звучатимуть на завершення «Контрастів» 4 жовтня. І також з метаморфозів як з трансформації, переосмислення змін, які відбулися не тільки в Україні – в цілому світі через пандемію і нову реальність, в яку ми всі потрапили. А що остаточно підштовхнуло мене до того, щоби виникла така назва фестивалю – «Метаморфози-2020», то це графіті в центрі Львова, на яке я випадково натрапив. Стінопис ми пізніше сфотографували і використали в оформленні афіші фестивалю.

 

«Контрасти» з фотоархіву Львівської національної філармонії.

 

– Наскільки складно було організовувати фестиваль, бо ж кордони закриті, а він – міжнародний? Музиканти з яких країн до вас доїдуть? І чи є такі, що відмовилися через всім відомі і зрозумілі причини?

 

– Коли ми заявляли, що будуть учасники з Польщі, Німеччини й України, музиканти з Німеччини ще їхали до нас. Але два тижні тому ми зрозуміли, що фізично їх не буде – вони братимуть участь у «Контрастах» у форматі онлайн-трансляцій. Якщо конкретніше, то це будуть три інтерактивні лекції філософа сучасного мистецтва Гаррі Лєманна. У залі, де відбуватимуться лекції, на камерній сцені на великому екрані транслюватиметься він як лектор і в той же час він бачитиме нас і чутиме наші запитання. Пробуватимемо такий новий технічний формат. Також мали бути в нас музиканти з Німеччини та Швейцарії. Ми не скасували, лишень відтермінували їхній приїзд. Так чинимо не тільки ми – всі зараз так роблять. Усі домовленості піврічної чи річної давнини переносять на ліпші часи, на наступний, сподіваюся, рік. Натомість приїдуть до нас музиканти з Польщі – ансамбль «Kwartludium». Приїде також з Польщі Блажей Вінсент Козловський, який диригуватиме концерт «Метаморфози просвітленої ночі» на закриття нашого фестивалю, і це будуть «Метаморфози» Ріхарда Штрауса та «Просвітлена ніч» Арнольда Шенберга.

 

 

«Контрасти» з фотоархіву Львівської національної філармонії.

 

– Наскільки змінилася порівняно з попередніми роками репертуарна політика «Контрастів», адже нема зараз можливості у повному  складі виводити оркестр на сцену? Напевно ж, розрахунок тепер на тріо і квартети?

 

– Так, репертуарна політика змінена. Ми відмінили великі оркестрові проєкти, де мав бути повний склад, а то й більше. Це пов’язано із закордонними учасниками, які мали приїхати до нас. Натомість ми у серпні трансформували наш концертний зал, і тепер наша сцена – вдвічі більша, тобто є сцена і майже дві третіх партеру, де сідатимуть музиканти. Передовсім, робили це для того, щоби два наші базові оркестри мали повноцінну репетиційну базу  (на 70 – 80 музикантів) з дотриманням дистанції. Єдине, ми ще не робили концертів у такому великому складі. На «Контрастах» теж вирішили не ризикувати – використати малі склади. Відкриття 25 вересня у нас відбуватиметься камерним складом нашого симфонічного оркестру, закриття 4 жовтня  –   струнною групою симфонічного оркестру. І 1 жовтня виступатиме оркестр «Віртуози Львова». Інші проєкти  –  камерні, від сольних до ансамблів. Наша сцена в такому вигляді, як ми її зараз зробили, дозволяє виступи з дотриманням усіх карантинних обмежень і протокольних норм.

 

– Наскільки широко на «Контрастах» буде представлена творчість українських композиторів?

 

– Доволі об’ємно. Починаючи від відкриття фестивалю, де камерний склад нашого симфонічного оркестру виконуватиме «Сумну кантату» Валентина Бібіка, камерну симфонію Всеволода Задерацького, а також, чи не вперше в Україні,  буде виконана Сьома партита для духового квінтету Мирослава Скорика. Ноти ми випадково знайшли у Львові, пошукали, коли твір був написаний і коли була прем’єра, і зараз схиляємося до того, що в Україні цей твір не виконувався. Також виконуватиметься музика Валентина Сильвестрова, Бориса Лятошинського, львівських композиторів – Олександра Козаренка та Богдани Фроляк. Буде Євген Станкович, Володимир Загорцев, Святослав Луньов, Остап Мануляк. Маю сказати про оркестр «Віртуози Львова», котрий, незалежно від «Контрастів», бере участь у національному проекті «Українська музика від Сходу до Заходу».

 

«Контрасти» з фотоархіву Львівської національної філармонії.

 

– Це з разом із Маріупольським оркестром?

 

– Так. І в програму «Контрастів», де буде виконуватися велика прем’єра Ольги Криволап «Carmina amoris» («Пісні кохання») для струнних, вони включили ще три твори донецьких композиторів – Володимира Стеценка, Валентина Сташенка та Володимира Мітіна. Це взагалі для мене – невідомі імена з молодого і середнього покоління українських композиторів.  Ще в програмі «Контрастів» – твори Алли Загайкевич, Максима Коломійця. Ансамбль з Польщі «Kwartludium» готує прем’єру зовсім молодої української композиторки Марти Галаджун, яка спеціально для них написала твір.

 

– А який, пане Богдане, у вас настрій у переддень «Контрастів»?

 

– Загальний настрій такий, що бракує часу. Як не парадоксально, під час карантину, його, часу, мало би бути більше, а його стало ще менше. Бо ми мусили акумулювати енергію, зусилля і розумові здібності для того, щоби засвоювалися нові типи функціонування нашої установи, пов’язані з онлайн-трансляціями і технологіями. На жаль, до цього ми  тому всьому не приділяли належної уваги.

 

– Напевно, ніхто не приділяв цьому уваги у попередні, передкарантинні часи…

 

– Так. Бо ніхто не міг подумати, що саме так станеться. Ми працювали на те, щоби був глядач у залі, і контакт з глядачем був первинною потребою будь-якої концертної установи. А зараз все змінилося. Навіть такий факт, що YouTube -канал філармонії з кількості 700 підписників у березні у липні вже мав дві тисячі підписників. Ми знайшли свою аудиторію в Інтернеті. Але думали над тим, як почнемо сезон у серпні, бо заявляли, що працюватимемо з обмеженою кількістю глядачів (100 осіб). На жаль, дива не сталося. Глядачів було мало за винятком трьох-чотирьох концертів, коли приходило 50 – 70 людей. А так, загалом, приходять 20 – 30. Але настрій такий, щоб гідно робити  фестиваль, аби він відбувся. Часу, щоби все вивірити, бракує, а особливо це стосується друкованої продукції. Але знову ж таки! Акценти змістилися – рекламна продукція не є настільки актуальною, як раніше. Ми працюємо, вчимося. І сподіваємося, що фестиваль все ж таки зрезонує. І не тільки в Україні, адже  дата відкриття «Контрастів» підлаштовувалася під фінал «Варшавської осені», яка завершується 26 вересня. Більше того, відкриття  нашого фестивалю 25 вересня мало відбутися за участю польсько-німецького ансамблю, який після участі у «Варшавській осені» мав приїхати до нас. Однак на початку липня вони повідомили, що не ризикують їхати. А коли в кінці серпня ввели заборону, то вони зрозуміли, що прийняли правильне рішення, хоча на запрошення Львівської філармонії їх мали би пропустити через кордон. Та в Німеччині, наскільки я чув, заборони щодо перетину кордону ще жорсткіші.

 

«Контрасти» з фотоархіву Львівської національної філармонії.

 

– Зазначається в анонсах, що фестиваль  перебігатиме у двох форматах.

 

– Так. «Контрасти» відбуватимуться за присутності глядачів у залі і з трансляцією в Інтернеті. Ми робитимемо трансляції тільки в той час, коли будуть концерти у залі. Після того доступ до них буде закритий. Це пов’язано із дотриманням авторського права. А інакше доведеться платити штрафи. Нам це підказав директор «Варшавської осені», де ситуація з дотриманням авторських прав є значно кращою.

 

З програмою фестивалю можна ознайомитися тут.

 

РозмовлялаТетяна Козирєва.

 

Фото Мирослав Трофимук

 

 

 

  

 

22.09.2020