У львівській лікарні вперше в Україні пересадили підшлункову залозу.


У львівській Лікарні швидкої медичної допомоги у ніч проти 7 серпня вперше в Україні провели операцію з пересадки підшлункової залози від посмертного донора. Цієї ж ночі від померлого донора трансплантували ще три органи – серце і дві нирки. Тож троє людей отримали шанси на життя.

 

 

Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова

 

Донором для трьох людей став 38-річний мешканець Львівської області. Як розповів головний лікар Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львів Олег Самчук, пацієнт потрапив до лікарні з розривом аневризми судин головного мозку. Фахівці намагалися його врятувати, але це було неможливим. Після констатації смерті мозку рідні чоловіка – дружина й мама – підписали згоду на донорство.

 

Загалом за цю ніч у лікарні три людини отримали чотири нові органи – серце, дві нирки й підшлункову.

 

Нирку та підшлункову залозу отримав 45-річний львів’янин, який змалку хворів на цукровий діабет, а впродовж останніх кількох років як ускладнення – ще й на ниркову недостатність. Операція подарувала йому шанс вилікуватися від обох хвороб.

 

«Щоб вона відбулася, з Німеччини до нас терміново приїхав мій друг Hryhoriy Lapshyn, який має досвід таких операцій, зі своїм інтерном. Вони проїхали 1400 км, щоб допомогти нам зробити цей перший для України важливий крок. Оперували спільно з нашими спеціалістами», – розповів Олег Самчук.

 

Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова
 

 

Іншу нирку отримала 30-річна жінка з Волині, яка три роки була на гемодіалізі. Донорський орган запрацював просто на операційному столі.

 

Нове здорове серце отримав 45-річний чернівчанин. Три роки тому він мав запалення легень, інфекція вразила серце, і воно не могло перекачувати кров. Чоловік був практично при смерті й без операції не прожив би й кількох тижнів. Але, за щасливим збігом обставин, після госпіталізації в Інститут серця МОЗ України, куди він приїхав обстежуватися для подальшої трансплантації, для нього знайшовся донор. Пацієнт прибув до Львова з командою Бориса Тодурова, яка пересаджувала серце спільно зі львівськими лікарями.

 

Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова

 

Зазначимо, це вже не перша така складна трансплантація, проведена у львівській лікарні. Місяць тому, 4 липня, впродовж доби трьом пацієнтам було трансплантовано серце і дві нирки – таку операцію провели втретє в Україні та вперше у Львові за останні 15 років. Серце отримав 57-річний житель Коростеня, якого п’ять років тому вразив інфаркт, нині чоловіка вже виписали з лікарні. Нирки отримали чоловіки з Києва та Тернопільщини.

 

Чоловіка, якому місяць тому пересадили серце у Львові, виписали з лікарні. Фото: ФБ Олега Самчука

 

А минулого тижня Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова увійшла до Пілотного проекту МОЗ із трансплантології. Для пацієнтів це означає, що пересадку органів оплачуватимуть державним коштом, а для лікарні – можливість розвивати трансплантацію в Україні. Зокрема, в медичному закладі також планують робити операції з пересадки печінки і легень. Тож ті, хто потребує трансплантації, можуть звертатися до лікарні та ставати в “лист очікування”.

 

До слова, вчора, 6 серпня, перебуваючи з робочим візитом у Львівській області, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов також запевнив, що операції з трансплантації у Львові фінансуватимуть із державного бюджету.

 

«МОЗ працює над тим, щоб за 2–3 роки Україна мала трансплантаційну незалежність. Ми хочемо, щоб наші громадяни не їздили за кордон на лікування, адже ми можемо робити такі операції всередині держави. Потрібно лише створити відповідні умови. І саме цим ми активно займаємося», – заявив Степанов.

07.08.2020