Уроджений в Україні підполковник Віндман полишив армію на тлі скандалу з імпічментом.

Свого часу йому пропонували посаду міністра оборони України.

 

 

Підполковник Сухопутних сил США Александр Віндман, котрий з 2018 року опікувався питаннями України в Раді національної безпеки США, звільнився зі Збройних сил США. Про це повідомило видання USA TODAY. Віндман був одним із головних свідків на слуханнях щодо імпічменту президента США Дональда Трампа восени минулого року. Свого часу йому пропонували посаду міністра оборони Сполучених Штатів.

 

До демісії Віндмана підштовхнула «кампанія з булінгу, залякування і помсти», яку, за словами його адвоката Девіда Прессмана (David Pressman), влаштував американський президент Дональд Трамп. «Після більш ніж 21 року військової служби підполковник Александр Віндман сьогодні йде у відставку після того, як стало зрозуміло, що його майбутнє в установі, якій він сумлінно служив, завжди буде обмеженим (limited)… Президент США намагався змусити Відмана вибирати: між дотриманням закону або задоволенням (pleasing) президента. Між шануванням присяги чи захистом своєї кар'єри», – пояснив Прессман.  

 

Александр Віндман народився 1975 року в єврейській сім’ї у Києві. 1979 його родина еміґрувала до Нью-Йорка. Тому, окрім англійської, Віндман вільно розмовляє російською і українською мовами.

 


Олександр і Євген Віндмани в Брайтон-Біч, Бруклін, приблизно 1980 рік.

 

Він закінчив Державний університет Нью-Йорка в Бінґемтоні зі ступенем бакалавра 1998 року. Отримав призначення в піхоту армії США в січні 1999 року. Проходив військову службу в Південній Кореї і Німеччині. У 2004 році в званні капітана був скерований до Іраку і через місяць після прибуття отримав важке поранення. Був нагороджений орденом «Пурпурове серце». Після медичної реабілітації подався студіювати до Гарвардського університету, де отримав ступінь магістра.

 

З 2008 року Віндман працював військовим аташе амбасад США в Києві і в Москві. Потім обіймав посаду радника з питань України й Росії голови Об'єднаного комітету начальників штабів.

 

Минулого року Віндман став свідком знаменитої телефонної розмови Трампа з українським колегою Володимиром Зеленським. Саме ця розмова стала підставою для справи про імпічмент Трампа. А підполковник Віндман став ключовим свідком у ній.

 

Минулого року команда Президента Зеленського запропонувала Александру Віндману стати міністром оборони України. Проте він відмовився.

 

У середу, восьмого липня, Віндман сам підтвердив у Twitter, що попросив про демісію з військової служби. «Сьогодні я офіційно попросив про звільнення зі Сухопутних військ США – організації, яку я люблю. Ми з моєю родиною чекаємо на новий етап у нашому житті», – написав він.

 

 

09.07.2020