Незручна правда про ваше автентичне “Я”

Кожен з нас прагне бути автентичним. Ми хочемо залишатися вірними собі, а не бездумно виконувати соціальні умовності. Ми прагнемо прожити “своє найкраще життя”, йдучи за власними бажаннями, інтересами та потребами, а не пасивно відповідати критеріям, які, як хтось вважає, становлять суть щастя. Із досліджень відомо, що почування себе в житті автентичним(-ою) пов'язане з багатьма соціальними та психологічними перевагами: вищою самооцінкою, кращим психологічним самопочуттям, міцнішими стосунками та вищою продуктивністю на роботі.

 

Але автентичність — це слизьке поняття. Хоча більшість людей, мабуть, визначила б її як відповідність людини власним інтересам, цінностям та якостям, із досліджень відомо, що насправді ми почуваємось автентично насамперед тоді, коли відповідаємо певному конвенційному набору ознак, таким як екстраверсія, емоційна стабільність, стараність, інтелектуальність та доброзичливість. 

 

Це парадокс автентичності: для того, щоб почуватись справжнім, ви часто повинні відійти від власного “Я” й відповідати соціальним очікуванням. 

 

З погляду психології, людину визнають автентичною, коли вона відповідає деяким усталеним критеріям. Наприклад, автентичні люди мають високий ступінь самосвідомості, вони мотивовані пізнавати свої сильні і слабкі сторони й готові рефлексувати над тим, що про них думають інші, навіть якщо їхні думки зовсім їм не лестять.  

 

Крім того, прийнято вважати, що автентичні люди поводяться згідно зі своїми унікальними якостями, навіть якщо вони суперечать соціальним умовностям. Наприклад, інтроверти, згідно з цим поглядом, є автентичними, коли вони тихо сидять за обіднім столом, хоча суспільні очікування у такій ситуації вимагають підтримувати розмову. 

 

Утім, згідно з дослідженнями, люди почуваються автентично не лише тоді, коли діють згідно зі своїми унікальними характеристиками. Парадокс автентичності у тому, що насправді вона чимось схожа на конформізм. 

 

У цих дослідженнях їхніх учасників спершу попросили назвати ознаки, які, на їхню думку, найкраще описують їхнє "Я". Згодом вони регулярно заповнювали анкету про те, наскільки їхня поведінка протягом дня відповідала цим якостям і наскільки "справжніми" вони при цьому почувалися. Логічно очікувати, що вони мали почуватися найавтентичнішими у ті дні, коли їхня поведінка найбільше відповідала їхнім унікальним якостям. 

 

Візьміть, для прикладу, людей, які відрізняються своїм ставленням до конфліктів. Уявімо, що Джейн доброзичлива, а Джон, навпаки, антагоністичний. Згідно з цим поглядом, якщо в якийсь день вони вступили з кимось в конфлікт, то Джейн, на відміну від Джона, мала б почуватись неавтентично, адже вона взяла участь в поведінці, що суперечить її якостям. 

 

Натомість виявилось зовсім інше: люди почуваються найавтентичнішими не тоді, коли їхня поведінка відповідає їхнім власним якостям, а тоді, коли вона узгоджується з певним об'єктивним набором якостей, а саме: екстраверсією, емоційною стабільністю, сумлінністю, інтелектом та доброзичливістю. Тобто ми почуваємось автентичними здебільшого тоді, коли поводимось як щось середнє між ідеальним працівником і найкращим гостем на вечірці. Усупереч очікуванням, і Джейн, і Джон почувались неавтентично, коли їм довелось з кимось посваритись.

 

Тож коли мова йде про автентичність, ми можемо судити про неї приблизно так само, як ми судимо про їжу. Це тірамісу може мати унікальний присмак маракуї, але все-таки ми вважаємо, що воно є справжнім тірамісу лише тоді, коли приготоване за загальноприйнятим рецептом. Що більше ми відповідаємо соціальним очікуванням про те, як людина повинна жити, то більше нам здається, що ми проживаємо своє "справжнє" життя. 

 

Ми хочемо вірити, що автентичність принесе нам переваги. Не дивно, що великі компанії, такі як Microsoft, BlueCross BlueShield та Gap, працюють з консультантами, які допомагають їм розкрити унікальність кожного працівника, щоб компанія отримала якнайбільшу користь з його/її якостей. Утім, якщо автентичність розглядати з позиції користі, то це ставить нас перед непростим вибором між лояльністю до власного “Я” та відповідністю соціальним очікуванням.

 

Jennifer Beer 

The Inconvenient Truth about Your “Authentic” Self

Scientific America, 5/03/2020

Зреферував Є. Л.

09.03.2020