Через таємничий вірус у Китаї ізольовано місто Вухань.

 

Органи охорони здоров'я у цілому світі працюють над запобіганням глобальній пандемії. Число смертей від нього за добу подвоїлось.

 

 

Влада Китаю о 10 годині ранку (за місцевим часом) 23 січня зупинила роботу громадського транспорту, летовища і двірців міста Вухань у провінції Хубей через спалах пневмонії, викликаної новим типом коронавірусу. Про повідомила інформаційна агенція Reuters.

 

«Без особливих причин мешканцям не слід полишати місто. Вихідні рейси з летовища і двірців тимчасово закриті», – йдеться в заяві екстреного штабу боротьби зі захворюванням. Коронавірусом у Китаї, за останніми даними, заразилося близько шести сотень осіб, 17 із них вже померли. Крім Вуханю його зареєстрували в ще шести містах країни, в тому числі в Пекіні і Шанхаї. Вчені з Університету Гонконгу припускають, що вірус поширився у двадцяти містах Китаю. Він уже проник на територію США, Таїланду та Південної Кореї. Британські дослідники, які консультують ВООЗ, стверджують, що кількість заражених на порядок вища. 

 

«Головне – не їздити у Вухань. А тих, хто там перебуває, я закликаю не полишати місто», – сказав заступник голови Державного комітету КНР у справах охорони здоров'я Лі Бінь. «Хоча шляхи передачі вірусу ще належить точно встановити, є ймовірність, що він може мутувати, а також є ризик подальшого поширення епідемії», – додав китайський чиновник.

 

 

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) уже привітала цей крок китайської влади, назвавши транспортну ізоляцію Вуханя, в якому живе понад 11 мільйонів осіб, «дуже доречним кроком». Директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус привітав готовність Китаю мінімізувати ризики для населення країни й інших держав.

 

Комітет ВООЗ із надзвичайних ситуацій ще не ухвалив рішення, чи оголошувати режим надзвичайної ситуації у зв'язку зі спалахом пневмонії. Обговорювате це питання продовжать нині, 23 січня. Експерти ВООЗ поки що не спостерігають ланцюжка поширення вірусу, крім того, всі відомі випадки зараження людини від людини відбулися в Китаї.

 

«Нам вже відомо, що хвороба прийшла з ринку, на якому відбувалася незаконна торгівля дикими тваринами. Можливо, носієм вірусу була тварина, а потім він перейшов до людини», – каже директор китайського Центру з контролю і профілактики хвороб Ґао Фу. За словами чиновника, вірус, який отримав назву 2019 nCoV, передається здебільшого повітряно-крапельним шляхом. Раніше в Китаї заперечували можливість розповсюдження вірусу від людини до людини.

 

За висновком китайських органів охорони здоров'я, вірус перетнув міжвидовий бар'єр і передався людині від заражених тварин на вуханьському ринку морепродуктів, де, зрештою, продавали не тільки морепродукти, а також м'ясо дробу, змій і навіть кроликів. Після спалаху пневмонії цей ринок закрили. У вчора опублікованому у Medical Journal of Virusology дослідженні китайських науковців "Гомологічна рекомбінація всередині шипових відростків глікопротеїну недавно ідентифікованого коронавірусу може сприяти міжвидову передачу від змії до людини" цей висновок підтверджується. В дослідженні стверджується, що новий коронавірус 2019‐nCoV з'явився в результаті генетичного поєднання коронавірусу кажанів та коронавірусу невідомого походження, найбільш ймовірно – змій, які продавалися на цьому ринку.

 

Через підвищену загрозу зараження коронавірусом невідомого типу вуханьської пневмонії впали акції багатьох світових компаній, зокрема авіакомпаній Air France, Lufthansa і IAG (власник British Airways) і виробників одягу та аксесуарів класу люкс LVMH, Hermes, Kering і Burberry. Власник концерну LVMH Бернар Арно через це падіння втратив 3,7 мільярда доларів (його статки оцінюють тепер у $112,9 млрд) і разом з цим – перше місце в списку найбагатших людей світу. Аналітики припускають, що спалах вуханьської пневмонії може вплинути на ринок люксових товарів, продажі яких зазвичай зростають перед китайським Новим роком (цього року його святкують 25 січня). Різке розповсюдження хвороби спостерігається на тлі сезонного збільшення поїздок у Китаї перед цим Новим роком, китайський уряд прогнозує, що кількість подорожуючих сягне більше 500 мільйонів.

 

Влада Китаю і Всесвітня організація охорони здоров'я дійшла висновку, що інфекцію викликає коронавірус. До сімейства коронавірусів належить доволі багато вірусів, але лише шість із них (а з новим штамом – сім) здатні вражати людину. Генетичний аналіз нового вірусу показав, що він близький до вірусів, що викликають важкий гострий респіраторний синдром (SARS) або атипову пневмонію. Основними мішенями вірусу є дихальні шляхи, травна система та нервові тканини, часто страждають печінка, нирки, серце та очі. Також коронавіруси вражають епітеліальні клітини та макрофаги.

 

 

У 2002 році в результаті спалаху коронавірусу, що почався в Китаї, на атипову пневмонією захворіли 8098 осіб, з них 774 померли.

 

 

23.01.2020