Вселенський патріарх провів панахиду за жертвами Голодомору.

 

У Константинополі за участю Вселенського патріарха Варфоломія відслужено Божественну літургію та панахиду за жертвами Голодомору 1932–1933 років в Україні.

 

Про це повідомляє "Укрінформ".

 

 

"Ми вшановуємо 86-ті роковини Голодомору і пам’ять жертв цього геноциду сталінського режиму проти українського народу. Незліченна кількість українських мирних жителів – дітей, чоловіків і жінок – потерпали від голоду і боролися за свою національну ідентичність, мову та культуру", – сказав Вселенський патріарх.

 

Владика наголосив, що зло й нині здійснює свій руйнівний вплив на світ, але нашим обов’язком є боротьба для перемоги добра.

 

"Вселенський Патріархат вирішив надати автокефалію народу Божому України, щоб він міг організувати своє життя відповідно до основ святих канонів Церкви та її традицій, щоб мав повагу до Матері Церкви та був у комунікації з іншими православними Церквами", – наголосив Варфоломій і побажав українському народові благодаті та милості Божої.

 

Після літургії слово мав посол України в Туреччині Андрій Сибіга, котрий сказав, що 86 років тому на території України відбулася одна з найбільших трагедій в історії людства. "Ми маємо це пам’ятати, поширювати правду, тому що вона має також чітку юридичну кваліфікацію. Це злочин проти людяності, це геноцид", – заявив дипломат.

 

"Ця молитва особлива тим, що відбувається в нових реаліях: українська Церква повернулася в лоно Материнської Церкви, й наш Патріарх сьогодні з нами вшановує пам'ять жертв Голодомору", – прокоментував Сибіга.

 

Посол нагадав і про те, що й нині через агресію РФ на українській землі гинуть люди.

 

Під час молитви був присутній лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

 

25.11.2019