На Тлумаччині збудують вітрову електростанцію.


Німецька компанія FEFA, яка займається вітровою енергетикою, збудує 12 вітряків у селі Прибилів на Івано-Франківщині. Договір містобудівної діяльності, яким передбачено таке будівництво, підписав з компанією під час візиту в Німеччину голова ОТГ Роман Круховський.

 

 

«Під час візиту до Німеччини, крім ознайомлення з компанією FEFA та діяльністю в сфері вітрової енергетики цієї компанії, після тривалих переговорів підписано договір містобудівної діяльності, яким передбачено будівництво 12-ти вітряків у селі Прибилів Тлумацької ОТГ!» – написав Круховський на своїй fb-сторінці. Він також виклав фотографії договору й пообіцяв усебічне сприяння з боку громади задля реалізації цього інвестиційного проєкту.

 

Перед підписанням угоди в рамках робочої поїздки до Німеччини делегація ОТГ відвідала центральний офіс компанії FEFA, діючі вітрові станції, а також побувала на будівельному майданчику, де встановлюють вітряк.

 

 

Отже, відповідно до договору, компанія-оператор планує побудувати на орендованих у громади землях на території громади до 12 вітрових турбін (із трьома крилами), які або належатимуть компанії-оператору, або будуть експлуатувати треті особи. Загальна висота вітряків становитиме 246 метрів, вежі вітрової турбіни – 166 метрів, лопатів – 81 м, потужність одного вітряка – 5600 кВт.

 

Відстань від вітрових турбін до житлових будинків на околиці має становити не менш ніж кілометр, до окремих осель – не менш ніж 800 м. Шум від запланованих вітряків у населеному пункті біля довколишніх будинків, розташованих на відстані не менш ніж 800 метрів, не має перевищувати 45 дБ уночі.
 

За очікуваннями, щорічне виробництво електроенергії мало б становити 18 000 МВт за годину на вітрогенератор. У перші 10 років компанія платитиме громаді 2,5% проданої електроенергії, а з 11 року – по 3,5%. Також вона щорічно сплачуватиме відшкодування за місце розташування та будівництво.

 

Компанія-оператор зобов’язалася належно зареєструвати діючу компанію для експлуатації вітрогенераторів на території ОТГ, щоб податки та мита надходили до місцевого бюджету. Також оператор зобов'язався за можливості підтримувати громадські приміщення, школи, дитсадки та/або пожежні частини, беручи участь у заходах та інвестиціях. 

 

 

Громада натомість зобов’язується надавати необхідні дозволи для робіт із прокладання кабелів, укріплення доріг, необхідні будівельні обмеження тощо. Якщо під час будівництва буде пошкоджено під’їзні дороги, компанія-оператор має провести ремонт (із трирічною гарантією на відремонтовані шляхи), а також сплатити компенсацію та відшкодувати збитки за втручання в природу та ландшафт.

 

19.11.2019