Моґеріні образливо через применшення ролі ЄС у помочі Україні.

 

Віцепрезидент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Моґеріні підкреслює, що Європейський Союз за минулі п'ять років вклався найбільшими інвестиціями в Україну.

 

 

Про це Моґеріні заявила під час дебатів у Європарламенті щодо ситуації в Україні, інформує УНІАН.

 

Голова європейської дипломатії зауважила, що, коли зайняла свій пост у 2014 році, то питання України було майже єдиним у порядку денному зовнішньої політики Євросоюзу. "І певною мірою я стурбована, що це питання вислизає, немов проблеми зникають. І я вдячна Європейському парламенту за включення цього питання до свого порядку денного. Це питання наступного понеділка також буде стояти на порядку денному Ради ЄС у закордонних справах саме тому, що я хочу подбати, щоб увагу до ситуації в Україні не знижувалося в цей момент", – заявила Моґеріні.

 

Вона висловила впевненість, що з часу перших дебатів у ЄП щодо України, котрі відбулися п'ять років тому, Україна пройшла дуже довгий шлях. Це, на її погляд, є найперше заслугою українських громадян, їхньою роботою заради країни.

 

Моґеріні підкреслила, що протягом цих років ЄС завжди був на боці українців. "Після 2014 року ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського Союзу – на суму понад 15 мільярдів євро. Ми інвестували більше в Україну, ніж будь-яка інша країна у світі. І жоден інший партнер не інвестував в Україну так багато, як ми це зробили", – наголосила віцепрезидент Єврокомісії.

 

З її слів, Угода про асоціацію між Україною та ЄС сприяла зростанню обсягів торгівлі майже на 50%. На переконання Моґеріні, підтримка України з боку ЄС і співпраця вже мають "дуже відчутний вплив на життя людей". "Ми підтримали створення тисяч нових робочих місць і допомогли провести децентралізацію, що сприяло отриманню громадянами якісних послуг", – сказала вона.

 

Високий представник зазначила, що 14 жовтня на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС вона разом з українським міністром Вадимом Пристайком мають констатувати, що Євросоюз і Україна ще ніколи не були так близькі.

 

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп постійно картає європейських лідерів за те, що вони виділяють Україні значно менше коштів порівняно зі Сполученими Штатами.

 

Президент України Володимир Зеленський у розмові з Трампом висловлював невдоволення мірою підтримки України з боку ЄС. 

 

10.10.2019