Нідерланди розслідуватимуть роль України в справі про збиття MH17.

Зокрема йдеться про те, чому Україна не закрила свій повітряний простір над Донбасом під час бойових дій.

 

 

Депутати Палати представників парламенту Нідерландів висловилися за розслідування ролі України в справі про знищення малайзійського літака, який слідував 17 липня 2014 року рейсом МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Про це повідомила нідерландська мовна асоціація NOS, яка входить до системи суспільного мовлення Нідерландів.

 

Відповідну ініціативу висунули опозиційні Соціалістична партія і партія «Християнсько-демократичний заклик». Її підтримали депутати від всіх представлених в парламенті партій, в тому числі правлячих. Депутати хочуть з'ясувати, чому Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій.

 

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок стримано відреагував на заклик парламентарів, заявивши, що уряд не бачить необхідності в проведенні такого розслідування. Він зазначив, що таке розслідування буде нелегким завданням, оскільки буде потрібно ще й сприяння Росії. «Адже мова йде і про її повітряний простір», – наголосив міністр. У той же час Блок заявив, що не заперечує проти збору фактів для вивчення можливості проведення розслідування.

 

Нагадаємо, що в червні 2019 року Міжнародна слідча група встановила, що літак був збитий з ракетної установки «Бук», яка належала російській 53-й бригаді ППО. Було названо імена чотирьох головних підозрюваних у причетності до загибелі MH17. Це троє росіян – колишній «міністр оборони» так званої «ДНР» Ігор Стрєлков-Гіркін, генерал-майор Сергій Дубінський (на прізвисько «Хмурий»), полковник Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), а також громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»). Суд над ними має розпочатися дев’ятого березня 2020 року в Гаазькому суді навіть у разі їхньої відсутності.

 

02.10.2019