Польща не видала Москві російського банкіра.

Тому на руку зіграло членства в «Свідках Єгови».

 

 

У Польщі Бєльський окружний суд відмовив Росії в екстрадиції колишнього віце-президента "Пробізнесбанку" Ярослава Алексєєва. Про це повідомив телеканал TVP Info. Рішення суду поки що не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційному суді.

 

Суддя Тереза Янджеяс (Teresa Jędrzejas), обґрунтовуючи рішення, зазначила, що в Росії можуть бути порушені права Алексєєва, зокрема, він може зазнати тортур, нелюдського, принизливого поводження. Суддя особливо підкреслила, що Алексєєв – член релігійної організації «Свідки Єгови», яка визнана в Росії екстремістською і заборонена. Вона пояснила, що послідовників організації в країні переслідують і «поводяться з ними гірше, ніж з іншими ув'язненими». За словами Терези Янджеяс, видача Ярослава Алексєєва Москві неприпустима за нормами міжнародного та польського права.

 

Алексєєва затримали польські прикордонники 25 січня 2019 року після оголошення його в міжнародний розшук. Бізнесмена заарештували, але пізніше відпустили під заставу і підписку про невиїзд.

 

У Росії бізнесмена звинувачують в розкраданні в особливо великому розмірі. Він заочно заарештований рішенням суду від 2017 року. За версією слідства, Алексєєв разом з головою правління "Пробізнесбанку" Олександром Залізняком та президентом банку Сергієм Леонтьєвим в 2014-2015 роках незаконно привласнили 36 мільйонів доларів, видаючи кредити фіктивним компаніям.

 

Леонтьєв і Железняк також заочно заарештовані. Вони нині перебувають у Сполучених Штатах. Леонтьєв і Железняк стверджують, що їхнє судове переслідування політично вмотивоване, оскільки вони контактували з опозиційним політиком Олексієм Навальним. Зокрема, допомагали йому у фінансуванні Фонду боротьби з корупцією.

25.09.2019