Пристайко запевняє, що Трамп не чинив тиску на Банкову.

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевняє, що президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп не чинив тиску на Президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови, яка відбулася наприкінці липня.

 

Про це Пристайко сказав у інтерв'ю "Громадському".

 

 

"Якщо хтось вважає, що на нашого Президента здійснювали тиск, вони мають це визначити. Я знаю, про що була розмова, і я гадаю, що ніякого тиску не було. Розмови бувають різні, лідери мають право обговорити усі існуючі проблеми. Ця розмова була довгою, дружньою і стосувалася багатьох питань", – ствердив Пристайко.

 

На його думку, протистояння, у котре намагаються втягнути Україну, а відтак і всі підозри, що "Україна допомагала демократам" і не хотіла, "щоб президентом був Трамп", є результатом "неповної інформованості".

 

"Люди, які займаються українсько-американськими відносинами, розуміють, що ми завжди намагалися цінувати допомогу від обох партій. Це гарантувало нам, що зі зміною адміністрації у нас не зміняться пріоритети у відносинах із США. Справді, американські президенти підтримували нас, і ми цінуємо підтримку Конгресу. Але це не означає, що хотіли би допомогти, і навіть могли би в теорії допомогти одній з партій", – сказав Пристайко.

 

Міністр виступає проти розсекречення змісту розмови офіційним Києвом. З його слів, Україна – незалежна держава і "в нас є свої таємниці". "Президент має право говорити з іншим президентом так, щоб ця розмова залишилася нікому не відомою. Це єдина передумова, лідери все ще обмінюються між собою важливою і часто чутливою інформацією. Американські слідчі мають повне право звертатися до США, діставати цю інформацію", – зазначив він.

 

23.09.2019