Затоплений континент під Європою

 

Під Південною Європою розташовані рештки затонулого континенту, засвідчує геологічне картування. 120 мільйонів років тому тектонічна плита Велика Адрія, колись завбільшки з Гренландію, зіткнулася з Європою, в результаті чого більша її частина була витіснена в мантію Землі. Проте рештки цього континенту все ж помітні в Південній Європі – в горах Середземномор’я.

 

Зображення: Douwe van Hinsbergen/ Universität Utrecht​.

 

 

Південна Європа та простір Середземномор’я мають бурхливу історію. Адже вони розташовані якраз у зоні зіткнення Африканської та Євразійської тектонічних плит. Пересуваючись на північ, Африка стиснула океан Тетіс, підняла Альпи і розбила межі цих обох плит на безліч фрагментів, створила так званий шов.

 

Проте у колізії обох континентів брав участь ще один учасник, підтвердили геологічні аналізи Дува ван Гінсберґена (Douwe van Hinsbergen) з Утрехтського університету та його команди. Тож чимало порід у горах Південної Європи і частково в Альпах походять із затонулого континенту – Великої Адрії. Він був колись завбільшки з Гренландію, потім зіткнувся з Європою та потонув.

 

«Забудьте Атлантиду. Не помічаючи цього, тисячі туристів проводять свою відпустку на загубленому континенті Велика Адрія, – пояснив ван Гінсберґен. – Єдина вціліла рештка цього континенту – смуга, що тягнеться від Турина через Адрію до каблука італійського черевика». У гірських пасмах Апеннін, а також на Балканах, в Греції та в Туреччині зберігаються осадкові породи Великої Адрії.

 

Аби відтворити долю Великої Адрії, ван Гінсберґен з командою збирав упродовж десяти років дані про вік та магнетизацію 2300 проб гірської породи, які могли б походити з загубленого континенту. Потім вони використали спеціальну програму Gplates, щоб на основі цих даних вперше відслідкувати розвиток і тектоніку Великої Адрії.

 

Це виявилося непростим завданням. «Середземноморський регіон є геологічними руїнами. Все деформоване, зламане та перемішане одне з одним, – сказав ван Гінсберґен. – Порівняно з ним Гімалаї – це дуже проста система». Крім того, рештки Великої Адрії сьогодні розсіяні на території понад 30 країн. «Тож цей регіон є фрагментований не лише з геологічного погляду», – сказав науковець.

 

Проте реконструкція вдалася. Вона продемонструвала, що Велика Адрія відкололася від суперконтиненту Гондвана приблизно 240 мільйонів років тому і мандрувала на північ. Приблизно 140 мільйонів років цей материк розташовувався між Африкою та Євразією в Тетісі. Велика Адрія була тоді завбільшки з Гренландію, але великою мірою покрита мілким тропічним океаном, повідомили науковці.

 

 

 

Проте приблизно 120–100 мільйонів років тому відбулося зіткнення: Велика Адрія зіштовхнулася з Європою. При цьому частини осадкових формацій Великої Адрії відкололися і зіштовхнулися з горами. «Деформовані релікти верхніх кілометрів цього загубленого континенту все ще помітні на гірських хребтах», – каже ван Гінсберґен.

 

Решта материкової маси поверталася проти годинникової стрілки, поступово розпадалася на частини і була стиснена під південним краєм нашого континенту. «Релікти цього континентального куска, що був завтовшки приблизно 100 кілометрів, потонули під Південною Європою в мантії Землі, – повідомив Гінсберґен. – Там ми можемо прослідкувати ці рештки з допомогою сейсмічних хвиль до глибини близько 1500 кілометрів».

 

Тож від колись великого куска Великої Адрії залишилися релікти в гірській породі на Півдні Європи та великий масив у корі мантії.

 

 

Nadja Podbregar
Unter Europa liegt ein versunkener Kontinent
Universität Utrecht, 17/09/2019
Зреферувала С. К.

 

 

20.09.2019