"Послали на забій": Українські моряки розповіли про психологічні трюки Росії.

 

Українські моряки, звільнені 7 вересня із російського полону, заявили про те, що в Росії на них із перших годин чинили психологічний тиск з метою добитися визнання провини. Росіяни, зокрема, поширювали тезу про те, що військовослужбовців вмисно послали "на забій", заявив командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування капітан другого рангу Денис Гриценко. 

 

Денис Гриценко демонструє дитячу витинанку

 

"З перших годин після затримання це було психологічне навантаження – тиснули всіма наявними методами. Тобто хлопців по одному виводили і казали: "Вас уже там посадили", "Вас послали на забій". Тиснули психологічно. Там були психологи і адвокати, які казали, що треба падати в ноги судді, цілувати мантію, казати, що ти винен, і тоді з вами буде щось добре", – цитує аґенція "Укрінформ".

 

Він додав, що після того, як у справу ввійшла колегія адвокатів, і після того, як учасники виробили стратегію захисту з керівництвом держави, ситуація стабілізувалася – "всі хлопці відчули, що вони мають щит".

 

Відповідаючи на запитання про те, чому моряки не відкривали вогню у відповідь по противнику, Гриценко сказав: “Ми йшли виконувати завдання не з метою застосовувати зброю. Це був мирний перехід. Це була позаштатна ситуація, не спланована ні тією, ні іншою країною. І рішення треба було ухвалювати на місці. Я ухвалив таке рішення”.

 

Зі слів Гриценка, морський перехід судна з Одеси до Бердянська був плановим і моряки були попереджені про можливі провокації з боку РФ.

 

Денис Гриценко не шкодує за рішення стриматися від вогню.

 

"Пройшов час, я розібрав для себе цю ситуацію. Бог мене вів, ми зробили те, що треба. Якщо було б інакше, нас би не було", – прокоментував він.

 

Гриценко додав, що психологічно дуже важко пережив цю ситуацію. "У "Лефортово" був момент, коли я сам себе довів до психологічного моменту... Одне око смикалось, інше втратило зір на 80 відсотків", – підсумував військовослужбовець.

 

13.09.2019