Через спалах африканської чуми під Стриєм умертвлять 98,9 тис. свиней.

 

На одній із найбільших свиноферм Західної України, у селі Кавсько Стрийського району, мусять умертвити все поголів'я свиней через спалах африканської чуми свиней. 

 

Зі слів начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Євгена Баркита, на підприємстві є 98 857 свиней. Після умертвлення їхні туші мусять спалити, сказав Баркит у коментарі виданню "Твоє місто".

 

 

Зі слів фахівці, ця хвороба не становить загрози для людей та інших тварин – на неї хворіють лише свині. Втім, вона дуже швидко поширюється серед свійських свиней та диких кабанів.

 

"Цей спалах не означає, що мешканцям навколишніх сіл доведеться вирізати своїх домашніх свиней. Спалах локалізований в межах господарства, до найближчих населених пунктів є 3 км. Це так звана зона нагляду, ми там проводимо спостереження – робимо обходи, беремо проби тощо. На сьогодні там проблем немає", – сказав Євген Баркит.

 

Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, зокрема гризуни, нашкірні паразити, що контактували з хворими свинями та трупами тварин.

 

Наразі у трикілометровій зоні від села Кавське діє карантин. Тут проводять дезінфекцію транспорту, перевіряють машини, що виїжджають з території, тощо.

 

Незважаючи на це, селяни у Кавському почали вирізати свиней на власних господарствах. Багато селян працюють на зараженій фермі. Їм сказали, що тримати тварин у господарстві не можна.

 

"В нас того вірусу нема, але просто для профілактики. Ми заріжемо завтра зранку. Вчора різали свині ті, хто мав можливість", – розповіла мешканка села пані Любов у коментарі знімальній групі "24-го каналу".

 

 

На дорозі до ферми з'явились блокпости для дезінфекції транспорту. Карантинну зону оголосили в радіусі трьох кілометрів від свиноферми. Тепер автомобілі перевіряють поліцейські, а колеса машин обробляють хлорованим розчином.

 

"З п'ятниці на суботу організували два дисбар'єри. Один з цього боку від траси Київ-Чоп і другий дисбар’єр від села Кавського", – пояснив начальник Стрийської районної ветеринарної лікарні Роман Гаразд.



Хворобу на свинофермі виявили 16 серпня. На господарстві померли 320 поросят.

 

"Інструкція передбачає знищення поголів’я. Всього поголів’я. Це більше як 90 тисяч. І все, що контактувало з хворими тваринами, – це одяг, корми, які залишилися. Це спеціальні засоби, які контактували",
– заявив начальник управління департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Ігор Вус.

 

Це вже другий випадок спалаху африканської чуми на Львівщині. У 2017 році її виявили у приватному господарстві на Старосамбірщині. Тоді знищили все поголів'я свиней. Подальшого поширення хвороби не було.

 

20.08.2019