Іспанські науковці виростили в Китаї гібридний ембріон людини і мавпи.

 

Науковці сформували гібридний ембріон шляхом генетичної модифікації ембріонів людини і мавпи, повідомила іспанська газета El País. Спочатку вони деактивували гени ембріона мавпи, які необхідні для формування органів, а потім ввели в зародок людські стовбурові клітини, здатні формувати тканини будь-якого типу. Іншими словами, ембріон був сформований шляхом змішування геному мавп і стовбурових клітин людини. Таким чином уможливлено вирощування людських тканин, органів і систем органів.

 

 

"Наше дослідження є великим кроком уперед до використання тварин для трансплантації органів людини. У майбутньому завдяки цьому ми хочемо вирощувати для трансплантації серце, очі та підшлункову залозу", — заявив іспанський біолог Хуан Карлос Іспісуа Бельмонте, керівник проєкту.

 

До дослідницької групи ввійшли вчені з Інституту Солка (США) і Католицького університету Мурсії (Іспанія). Китай для проведення експериментів обрано, оскільки там законодавство значно менше обмежує такого плану генетичні експерименти, що дозволило «уникнути додаткових юридичних питань».

 

Варто зауважити, що ембріон був знищений на 14-й день після зародження (так звана «червона лінія», оскільки пізніше починає розвиватися центральна нервова система) і не зміг розвинутися в повноцінний організм, але розвиток протікав цілком нормально та без будь-яких відхилень. Саме можливість, що формування центральної нервової системи з людських стовбурових клітин у теорії може спровокувати появу розвиненої свідомості, часто є контраргументом у створенні гібридів тварин і людини, тому зародок знищили.

 

Генетична химера — це єдиний організм, що складається з клітин різних видів. Раніше вчені вже експериментували зі створенням міжвидових гібридів. У 2017 році дослідники також використовували революційний інструмент редагування геному CRISPR для деактивації генів у ембріонах мишей, які є фундаментальними для розвитку серця, очей і підшлункової залози. Потім команда внесла щурячі стовбурові клітини, які були здатні генерувати ці органи. В результаті була отримана серія химерних ембріонів щурів і мишей, розвиток яких також було зупинено відповідно до міжнародного консенсусу щодо цих типів експериментів.

 

 

Спроба створити ембріон свині з людськими стовбуровими клітинами закінчилася невдало — людські клітини практично не прижилися: на сто тисяч свинячих клітин в отриманих химерах припадало лише по одній людській. Вважається, що така слабка вживлюваність пояснюється занадто великою еволюційною відстанню між людиною і свинею: близько 80 мільйонів років незалежної еволюції, і це не могло не призвести до накопичення відмінностей в роботі структур рецепторів для сигнальних молекул механізмів, за допомогою яких клітини комунікують одна з одною.

 

 Тому наступним етапом вибрали еволюційно ближчих істот.

 

Доктор Анхель Рая, директор Барселонського центру регенеративної медицини, пояснює етичні застереження стосовно експериментів з химерами: "Що станеться, якщо стовбурові клітини вирвуться і сформують людські нейрони в мозку тварини? Чи буде в химери свідомість? А що станеться, якщо ці стовбурові клітини перетворяться в сперматозоїди?" Дослідницька група Іспісуа Бельмонте запевнила, однак, що створила механізми “самознищення людських клітин, коли вони мігруватимуть в мозок”. Формально експеримент не відрізняється від простої пересадки людської тканини тварині, тільки пересадка відбувається на стадії ембріона.

 

Тиждень тому стало відомо, що досліди з химерними ембріонами тепер можна проводити в Японії. Над цим працює команда Хіроміцу Накаучі, головного конкурента Іспісуа Бельмонте. Його кінцева мета — вирощування придатних для трансплантації органів у тілі тварини. Можливо, саме це спонукало команду Іспісуа Бельмонте оперативно заявити про успіх у газетній публікації, а не в солідному науковому виданні.

 

06.08.2019