На Львівщині нарешті дорахували голоси.

У Львівській області до обіду 26 липня не було опрацьовано всі 100% протоколів виборів до Верховної Ради України, що відбулися 21 липня, — зависло було на цифрі 99,23%. Причина у єдиному територіальному виборчому окрузі області – № 125 (місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району).

 

"Такий тривалий підрахунок голосів у цьому окрузі пов’язаний із кількома суб’єктивними причинами, – зазначив у коментарі для Zbruc координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Тарас Радь. — По-перше, це округ зі складною логістикою, де є досить віддалені дільниці, до того ж кількість їхня в окрузі – одна з найбільших в Україні – 260. Тому процес прийому протоколів в окружній виборчій комісії від членів ДВК є доволі тривалим". [уточнимо, що причиною зволікання були дві виборчі дільниці – у самому місті Сколе (ДВК №461165) і в селі Козьова (ДВК №461175), да 19 кілометрів по трасі від Сколього — Z]

 

 

По-друге, пояснює Тарас Радь, причиною затримок є погана підготовка членів ДВК, які часто змушені уточнювати протоколи (відповідно, повертатися для цього у віддалені дільниці), а також неналежно організована робота ОВК, яка допустила порушення у процедурі прийому протоколів від членів ДВК. Відповідно до закону, протокол доставляють в ОВК відразу після того, коли він підписаний. Натомість в ОВК попросили членів ДВК привозити уточнені протоколи тільки після повідомлення – аби спершу прийняти тих, у кого не виникло необхідності уточнювати дані. Хоча прийом протоколів мав би відбуватися в порядку «живої черги».

 

«Ми не бачимо тут саботажу, свідомого затягування підрахунку голосів. Йдеться про непрофесійність і неналежну організацію роботи», – підсумував координатор "Опори".

 

Нагадаємо, у 125-му ТВО лідирує самовисуванець Андрій Лопушанський (23,42% голосів). Другий – самовисуванець Юрій Доскіч (18,53%). Різниця підтримки між кандидатів становить майже 4 000 голосів. Тож кінцевий резульатат виборів сумніву не викликав.

 

Зазначимо, перед цим на Львівщині затягнувся підрахунок голосів у 117-му ТВО. Кандидатка в народні депутати Оксана Юринець, яка балотувалася в цьому окрузі, подала скарги до окружної виборчої комісії та позов до суду щодо порушень під час виборів, зокрема з вимогою перерахувати голоси на дільниці №461863 через порушення процедури під час встановлення результатів голосування.

 

Оксана Юринець програла вибори на "своєму" окрузі

 

Окружний адміністративний суд Львова відхилив позов до ОВК, констатувавши недостатність доказів для необхідності перерахування голосів на цій ДВК. Окрім того, суд виніс окрему ухвалу,  відповідно до якої визнає, що порушення закону були, і зобов’язав Центральну виборчу комісію ужити заходів задля їхнього усунення, – повідомила Оксана Юринець на своїй facebook-сторінці.

 

У 117-му окрузі перемогу здобув висуванець від партії «Голос» Ярослав Рущишин, якого підтримало 19 937 виборців. Оксана Юринець опинилася на другому місці – за неї проголосували 18 872 виборці.

 

 

26.07.2019