В Італії викрито систему злочинного відлучення дітей від батьків.

 

В італійському реґіоні Емілья-Романья порушено справу щодо 27 осіб, у тому числі дитячих психологів, соціальних працівників і мера невеликого містечка. За версією слідства, психологи з корисливими цілями переконували дітей в тому, що ті стали жертвами насильства з боку батьків, і через суд домагалися їх вилучення з сімей та передачі під опіку своїм знайомим (імовірно, за винагороду). В рамках розслідування під криптонімом "Angeli e Demoni" (ангели і демони) викрито щонайменше тридцять таких випадків, але італійська прокуратура підозрює, що це лише верхівка айсберга і що справа вилучення дітей від батьків тривала роками й охоплювала всю Італію. Серед постраждалих сімей є також іноземці.

 

 

Результати розслідування нагадують фільм жахів. Маніпуляції зі свідомістю дітей тривали годинами — щоб підготувати їх до свідчень у суді і гарантувати, щоби суд ухвалював рішення відібрати їх від біологічних батьків. До рук і ніг дітей підключали електроди і вмикали струм, називаючи це «машинкою пам'яті» — за версією слідства, таким чином намагалися «змінити стан пам'яті» дітей перед судовими засіданнями з питання опікунства. Припускають, що підозрювані також фальсифікували і документи, які надавали судам. Зокрема, вони підробляли дитячі малюнки, додаючи в них сексуальні конотації.

 

Під час сеансу «терапевти» переодягалися в злих казкових персонажів, навіюючи дітям, що це правдива подоба їхніх батьків, котрі тільки і мріють їх кривдити; за допомогою електрошоку вони «підштовхували» дітям фальшиві спогади про нібито сексуальне насильство з боку батьків.

 

Розслідування почалося в 2018 році. Увагу правоохоронних органів привернуло аномальне зростання скарг від соціального захисту в судові органи про насильство з боку батьків у околицях Біббіано. Їхніми авторами були нинішні обвинувачені: муніципальні соціальні працівники та опікуни і психологи з науково-дослідного центру в статусі громадської організації Hansel e Gretel («Гензель і Ґретель») з Турина, що, як виявилося, незаконно отримала від місцевої влади виключне право на надання оплачуваної з бюджету психотерапевтичної допомоги та організацію освітніх програм.

 

Проаналізувавши позови, слідчі виявили, що звинувачення були висмоктані з пальця. Однак, дітей забирали в батьків, і «терапія» тривала. Її метою було остаточно передати дітей в опіку друзям і клієнтам психологів. Мова йшла про сотні тисяч євро.

 

Слідчі вважають, що соцпрацівники і психологи змушували дітей, які потрапляли в їхнє поле зору через підозри на погані умови вдома, повірити в те, що вони стали жертвами насильства з боку батьків — у тому числі сексуального.

 

В актах розслідування, наприклад, є запис сеансу з дівчинкою, яка не розуміла, чому не може побачити батьків. Психологи, соціальні помічники і пара прийомних батьків спрямовують її навідними питаннями, намагаючись посіяти в голові дитини сумніви. «Я не пам'ятаю, чому я не можу більше зустрічатися з батьками», — каже дівчинка в жовтні 2018 року у підслуханій слідчими бесіді. «Хіба ти не пам'ятаєш, що сказала, що твій батько більше не хоче тебе бачити? Я ж це пам'ятаю», – відповідає психолог. «Я цього не говорила», – впирається дівчинка. «Так, ти ж сказала, що не хотіла його більше бачити, бо ти боялася, що він тебе поб'є, щоб помститися, або що він може викрасти тебе. Пам'ятаєш страх, який ти відчувала? Тепер ти пам'ятаєш?» – відповідає сурогатна мати.

 

Через кілька хвилин психотерапевт каже знов: «Коли тобі сказали, що більше не побачиш свого батька, ти була щаслива, пам'ятаєш?» «Ні, я не пам'ятаю, щоб я щось таке говорила», — вперто відповідає дівчинка.

 

Під час сесій психотерапії дітям говорили, зокрема, такі фрази: «Твоя сім'я тебе не хоче», «Твоя мати — проститутка». Одній дівчинці заявила, що батько її зґвалтував — і що через те, як з нею поводилися, вона проявляє садизм стосовно кота прийомних батьків, які також брали участь у сесіях і ображали дівчинку. Поліція знайшла заховані листи та подарунки дітям від їхніх батьків, що так і не потрапили до адресатів.

 

Серед підозрюваних Клаудіо Фоті — дитячий психолог, засновник Туринської некомерційної організації по роботі з дітьми, що пережили насильство, «Гензель і Ґретель», Надья Болоньїні — його цивільна дружина, що є в керівництві цієї організації, а також Андреа Карлетті — мер містечка Біббіано (близько 10 тисяч жителів) одного з муніципалітетів провінції Реджо-Емілія за 75 км від Болоньї. Карлетті, члена Демократичної партії, нещодавно вибрали на наступну каденцію з майже 80-відсотковою підтримкою — прокуратура звинувачує його, що він не провів відповідну процедуру вибору організації, яка має психотерапевтично заопікуватися дітьми, відлучених від біологічних батьків. Карлетті та шестеро інших підозрюваних, на думку прокуратури, «свідомо створити умови, в яких незаконним чином перевагу над конкурентами отримав центр "Гензель і Ґретель».

 


Будинок муніципалітету Біббіано та мер Андреа Карлетті

 

68-річний Фоті — колишній почесний суддя суду у справах неповнолітніх Турина, який багато років провадив в Італії кампанію проти педофілів і експлуатації батьками дітей. У 2016 році «Гензель і Ґретель» за підтримки місцевої влади відкрила в Біббіано центр підтримки дітей, які стали жертвами насильства. За два роки через нього перейшло 210 малюків.

 

Його та Надью Болоньї звинувачують у тім, що вони у співпраці з владою муніципалітету Біббіано створили систему відлучення дітей від сімей під претекстом патології. Пізніше малюків передавали під опіку їхньому центру, де вони маніпулювали емоційним станом дітей. Оскільки це відбувалося поза конкурсом, Фоті і Болоньїні не могли отримувати плату від соціального забезпечення. Брали гроші безпосередньо від прийомних батьків, а ті отримували відшкодування з державного бюджету. Таким чином за 45-хвилинний сеанс пара брала 135 євро замість звичайних для ринку 60-70 євро.

 

 

Опікунами вилучених із сімей дітей ставали знайомі фігурантів справи. За догляд за малюками вони також отримували гроші від держави. Серед прийомних батьків були люди з психічними проблемами і такі, біологічні діти яких скоїли самогубство. В одному випадку опікуном став власник секс-шопів. У матеріалах справи є два випадки сексуального насильства стосовно дітей — одну дитину зґвалтував племінник опікунів.

 

Шість підозрюваних перебуває під домашнім арештом. Вихователям, медичним працівникам та муніципальним урядовцям тимчасово заборонили виконувати посадові обов'язки.

 

Справа «ангелів і демонів» нагадала деяким журналістам справу 20-річної давності, відому під назвами «дияволи моденської низовини» або «отрута». У другій половині 1990-х в іншій частині Емілії-Романьї 16 дітей відлучили з їхніх сімей, звинувативши батьків у педофілії, сатанинських ритуалах на цвинтарях та вбивствах. Звинувачення будували переважно на свідченнях дітей. Кілька звинувачених засудили за насильство над дітьми; вбивства доведені не були. У 2017 році до цієї справи повернулася газета La Repubblica, припустивши, що свідчення дітей могли будуватися на помилкових спогадах, навіяних їм під час спілкування з психологами, а справа стала результатом моральної паніки, пов'язаної зі страхом сатанізму і педофілії.

 

Організація «Гензель і Ґретель» була пов'язана і зі справою «дияволів моденської низовини». За словами одного з авторів розслідування, психолог Крістіна Рочча (в той час дружина Клаудіо Фоті і одна з керівників «Гензель і Ґретель») була серед тих, хто виявив факти насильства стосовно дітей, маючи величезний конфлікт інтересів: вона стала президентом центру «Гензель і Ґретель» із заробітком на реабілітації 2,2 мільйонів євро.

 

Водночас є підозри в надмірному роздуванні справи прокуратурою: подібних підробок численні співробітники опіки, судової системи і психологи могли просто не зауважити, а тепер їх звинувачують у змові. Незрозуміло, навіщо одному з найвідоміших таких центрів в Італії потрібно було йти на злочини заради контрактів від такого маленького містечка.

 

29.06.2019