Прихильники Філарета намагалися взяти під контроль монастир ПЦУ в Києві.

 

Прибічники Філарета у п'ятницю намагалися встановити контроль над Свято-Феодосіївським монастирем у Києві. Керівник Київської єпархії ПЦУ Філарет від імені УПЦ Київського патріархату підписав наказ про звільнення намісника монастиря архимандрита Макарія (Папіша) і призначення на його місце архимандрита Андрія (Маруцака), який дотепер був у монастирі насельником. Станом на п'ятничний вечір група Філаретових прибічників залишила святиню.

 

 

"Братія Феодосіївського монастиря м. Києва відстояла обитель від спроби протиправно змінити намісника. Прихильники «роз'єднавчих зборів» полишили його територію. Монастир як був дотепер, так і залишається у Православній Церкві України під омофором Блаженнійшого митрополита Епіфанія", – повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій на своїй сторінці у Facebook.

 

У п'ятницю група людей на чолі з отцем Андрієм прибула у Свято-Феодосіївський монастир, розташований поруч із Києво-Печерською лаврою, і привезла наказ Філарета як "патріарха київського" про зміну намісника монастиря. В соборі зібралося кількадесят осіб – представники обох сторін. На місці пантрував наряд поліції, поруч чергував автобус із правоохоронцями.

 

Отець Андрій заявив кореспонденту "BBC News Україна": позаяк Київський патріархат продовжує існувати, то і монастир продовжує перебувати у його підпорядкуванні. "Ситуація така, що фактично монастир архимандрит Макарій з братією захопив через те, що вони хочуть належати ПЦУ", – пояснив свою точку зору прибічник Філарета.

 

Священник викликав поліцію, аби "зафіксувати факт рейдерства". "Нехай цей спір вирішують юристи у суді", – резюмував отець Андрій.

 

Напередодні намісник монастиря Макарій відмовився брати участь у так званому "соборі" Київського патріархату. Натомість отець Андрій брав участь у цьому заході, і Філарет пообіцяв висвятити його у єпископи.

 

Намісник Макарій, зі свого боку, сказав журналістам: "Ми не йдемо у відкол і залишаємось в ПЦУ. Епіфаній затвердив мене вже намісником монастиря".

 

Макарій також наполягає, що УПЦ Київського патріархату вже не існує, а тому він і не визнає указів Філарета.

 

Намісник монастиря Макарій не підтримує авантюр Філарета

 

20 червня ченці разом з намісником через дії Філарета ухвалили рішення та звернулися до митрополита Епіфанія про перехід монастиря у його підпорядкування. За це рішення проголосували усі, окрім власне архимандрита Андрія.

 

Згідно з даними видання Cerkvarium, Філарет планував, що Макарій візьме участь у "соборі УПЦ КП". Принаймні, згідно з "Проєктом помісного собору УПЦ КП", намісник Свято-Феодосіївського собору входив до членів секретаріату "собору". Виявилося, що Макарія заанґажували в цей форум без його дозволу та всупереч його волі.

 

Cerkvarium опублікував документи, котрі свідчать про те, що ще 19 червня відбувся духовний собор (рада) релігійної організації "Свято-Феодосіївський чоловічий ставропігійний монастир м. Києва Української православної церкви Київського патріархату", учасники котрого підтвердили, що "Київський патріархат" не існує з 15 грудня 2018 року. За наслідками проведення духовних зборів монастиря підписанти протоколу звернулись до митрополита Київського та всієї України з проханням допомогти громаді в перереєстрації її статуту через зміну підлеглості з "Київського патріархату" на "УПЦ (ПЦУ)".

 

20 червня у Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета пройшло зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишньої невизнаної УПЦ Київського патріархату.

 

На зібрання прийшли всього два єпископи з Росії та Філарет.

 

Учасники назвали його "помісним собором" і постановили "відновити" діяльність патріархату.

 

21.06.2019