Туреччина таки придбала російські С-400.

У липні зенітні ракетні комплекси вже будуть доставлені до країни.

 

 

«Туреччина вже придбала оборонні системи С-400. Угода відбулася. Сподіваюся, що ці системи будуть доставлені в нашу країну наступного місяця», – заявив турецький президент Режджеп Таїп Ердоґан у середу ввечері, 12 червня. Його слова процитувала інформаційна аґенція Reuters.

 

Ця новина може сильно загострити відносини Анкари з Вашінґтоном. Сполучені Штати протягом декількох місяців намагалися переконати Туреччину в тому, що придбання С-400, несумісних із системами, які стоять на озброєнні країн НАТО, є небезпечним кроком.

 

Виконувач обов’язків міністра оборони США Патрік Шенаген (Patrick Shanahan) минулого тижня попередив, що Сполучені Штати вилучать Туреччину з програми виробництва винищувачів F-35, якщо Анкара не відмовиться від придбання російських систем ракетної оборони. У Туреччині цю заяву розкритикували, заявивши, що вона не відповідає духу НАТО. Турецький міністр оборони Гулусі Акар (Hulusi Akar) повідомив, що відповідь на лист Шенагена буде готовий незабаром.

 

Виступаючи на зустрічі за участю керівництва правлячої Партії справедливості й розвитку, Ердоґан попередив, що Туреччина зажадає пояснень від Вашінґтона, якщо її викинуть із програми F-35 «з необґрунтованих або незаконних причин». Він підкреслив, що Туреччина теж бере участь у виробництві американських винищувачів. Ердоґан додав, що він хотів би обговорити це питання з президентом Дональдом Трампом телефонічно. А наприкінці червня Ердоґан і Трамп повинні зустрітися в Японії під час саміту лідерів G20.

 

У США стверджують, що придбання Туреччиною російських систем ставить під загрозу винищувачі-бомбардувальники F-35, вироблені американською компанією Lockheed Martin. У Пентаґоні вважають, що коли у Туреччини на озброєнні будуть і С-400, і F-35, то радари російських систем навчаться обчислювати і відстежувати американські винищувачі. Анкара ж неодноразово пропонувала створити спільну робочу групу для оцінки наслідків взаємодії С-400 з оборонними системами НАТО, однак у Вашінґтоні з цією ідеєю так і не погодилися.

13.06.2019