Науковий комітет України закликав долучити до списків на вибори науковців.

Члени Наукового комітету Національної ради з питань науки і технологій звернулися до лідерів політичних партій з ініціативою залучити до прохідної частини партійного списку на вибори до Верховної Ради 2019 року хоч одного професійного науковця з високою міжнародною репутацією. Відкрите звернення підтримали 16 членів при п'яти "проти" та двох "утримались".

 

 

Подаємо повний текст відкритого листа:

 

Вельмишановні лідери політичних партій!

 

Практично всі партії, які щоразу йдуть на вибори до Верховної Ради, відзначають у своїх програмах необхідність реформування економіки України з орієнтацією на розвиток високотехнологічних та наукоємних виробництв і послуг, які забезпечують високу додану вартість та конкурентоспроможність України на міжнародному ринку. Без наукових досліджень та науково-технічних розробок високого рівня досягнути такої мети абсолютно неможливо.

 

Доводиться, однак, констатувати, що за 28 років незалежності України пострадянська організаційна структура та менеджмент у науковій та науково-технічній сферах України зазнали лише косметичних змін, які суттєво відстали від того, що за той час відбулося у країнах ОЕСР та СС. Значна відповідальність за теперішній стан цієї сфери лежить на Верховній Раді, відповідний профільний комітет якої переважно складається з депутатів, які далекі від розуміння сучасних тенденцій в науковій та науково-технічній сферах. Очевидним є той факт, що чимало партій та виборчих блоків взагалі не включають у виборчі списки високопрофесійних науковців, які могли би працювати у Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради. Як наслідок, Комітет з питань науки і освіти традиційно є одним з найменших серед комітетів Верховної Ради: у 8-му скликанні до нього входить лише 7 депутатів, у 7-му будо лише 8, та складається переважно з народних обранців, для яких наука ніколи не була основною сферою професійної діяльності. Як результат, вони не здатні продукувати законопроєкти, які вкрай необхідні нашій країні, та налагодити ефективний діалог з лідерами наукової спільноти.

 

Члени Наукового комітету Національної ради з питань науки і технологій, який складається з високопрофесійних науковців, які були обрані за прозорим конкурсом Ідентифікаційним комітетом, сформованим переважно з іноземних вчених, звертаються до Вас як лідера партії з такою пропозицією: включити до прохідної частини партійного списку на вибори до Верховної Ради 2019 року професійного науковця з високою міжнародною репутацією. Ми впевнені, що серед науковців НАН України та викладачів провідних українських університетів можна знайти гідних кандидатів, які спроможні продуктивно працювати в Комітеті з питань науки і освіти та одночасно бути чесними відповідальними депутатами.

 

Голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій А. Г. Білоус

Підписи:

АНІСІМОВ Ігор Олексійович

АРБУЗОВА Світлана Борисівна

ВОЙТЕНКО Нана Володимирівна

ВОРОБЙОВА Ольга Петрівна

ГОЛОВАЧ Юрій Васильович

ГУНДОРОВА Тамара Іванівна

ДІДУХ Яків Петрович

ІЗОТОВ Юрій Іванович

КЛИМЧУК Олександр Борисович

КОЛЕЖУК Олексій Костянтинович

ЛИСЕЦЬКИЙ Лонгін Миколайович

ОКОВИТИЙ Сергій Іванович

СТАСИК Олег Володимирович

СТОВПЧЕНКО Ганна Петрівна

УТЄВСЬКИЙ Сергій Юрійович

ЧЕРНІГА Роман Михайлович
 

 

 

 

 

 

 

08.06.2019