"Народний фронт" вийшов із коаліції – розпуск ВР заблоковано.

 

Парламентська фракція "Народний фронт" оголосила про вихід із коаліції з 17 травня. Відтак, у парламенті починається процес започаткування нової більшості.

 

Про вихід "НФ" із коаліції заявив голова фракції Максим Бурбак на засіданні ВР у п'ятницю, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Коаліція, яка сформована у 2014 році і діяла до сьогодні, виконала свої завдання... Саме тому ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним", – заявив Бурбак із трибуни.

 

"Народний фронт" закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій, в основі якого має об'єднатися нова більшість. Протягом наступних півроку очікують від новообраного Президента і парламенту рішучих кроків, дій і змін. Часу на зволікання немає", – сказав Бурбак.

 

При цім голова фракції заявив про готовність розглянути пропозиції новообраного Президента, "в тому числі й щодо кадрових подань".

 

Конституція України відводить на створення нової більшості 30 днів. Якщо депутати не встигають домовитись, Президент отримує право припинити повноваження законодавчого органу. Втім, коли цей 30-денний термін мине, Володимир Зеленський уже втратить право розпустити парламент: ВР вступить у піврічну фазу, протягом котрої послуговується імунітетом від розпуску.

 

Максим Бурбак пишається досягненнями коаліції за минулі п'ять років. "Це вже історія. Закладено фундамент сильної та успішної України – і це майбутнє. Треба будувати далі. Для цього необхідно залучити всі політичні сили державницького спрямування і новообраного Президента", – додав політик.

 

Невдовзі після виступу Максима Бурбака його колега по виборчому списку Андрій Парубій офіційно оголосив про припинення діяльності коаліції у Верховній Раді.

 

 

Голова ВР з театральним смутком констатував: "Шановні колеги, сумна новина. З огляду на заяву голови депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" про вихід фракції з коаліції і у зв'язку з цим припинення діяльності коаліції, повідомляю, що сьогодні коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді VIII скликання припинила свою діяльність", – оголосив Парубій.

 

Покликаючись на Конституцію, Парубій закликав представників усіх фракцій та груп розпочати консультації з приводу формування нової коаліції. "І давайте визнаємо – це була хороша коаліція", – додав спікер.

 

Нагадаємо, коаліцію "Європейська Україна" було закладено в парламенті невдовзі після парламентських виборів 2014 року. До складу більшості ввійшли: Блок Петра Порошенка, "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальна партія, "Батьківщина". Коаліція номінувала на пост прем'єра Арсенія Яценюка.

 

У 2016 році, на тлі впровадження законодавчих ініціатив у рамках "мінського процесу" і в час урядової кризи довкола кабінету Яценюка коаліція почала розпадатися – про вихід із більшості оголосили "Батьківщина", "Самопоміч" і Радикальна партія.

 

Втім, "радикали" не дотримали належних реґламентних процедур, і саме це давало формальні підстави стверджувати, що коаліція "Європейська Україна" дотепер існує.

 

17.05.2019