Радники Зеленського відбули презентаційну зустріч у Брюсселі.

 

Ключовим пріоритетом для новообраного Президента України Володимира Зеленського у зовнішній політиці стануть активізація роботи "нормандського формату" та повернення в Україну поневолених, яких незаконно утримують на тимчасово окупованій території та в РФ.

 

Про це заявили радники Президента-електа Олександр Данилюк та Руслан Рябошапка під час візиту у Брюссель, повідомила аґенція УНІАН.

 

 

"Ключове для нас, що є пріоритетом, – це буде відновлення роботи, активізація роботи «нормандського формату». Для нас тут важливо не якомога скоріше провести зустріч, але наповнити її змістом", – пояснив Данилюк.

 

Данилюк наголосив, що українські виборці очікують, щоб "ми потроху знаходили вирішення проблеми війни на сході нашої країни".

 

Натомість експерт із правоохоронної та антикорупційної політики штабу Зеленського Руслан Рябошапка додав, що "питання моряків та всіх тих наших громадян, які зараз перебувають фактично в заручниках у російської сторони, – ми ці питання обговорювали [з представниками Унії]". "Це теж один із пріоритетів, в тому числі на зовнішньополітичному напрямку разом із відновленням ефективної роботи в рамках нормандського формату»", – додав він.

 

Делеґати Зеленського у Бельгії відбули зустрічі з представниками Єврокомісії та послами ЄС. "Рада вітати радників нового Президента України Зеленського Олександра Данилюка та Руслана Рябошапку з оказії візиту в Брюссель, у тому числі для зустрічі з послами ЄС в Комітеті з питань політики і безпеки", – написала Матернова у twitter.

 

 

Як повідомив Данилюк, команда Зеленського на політико-безпековому комітеті ЄС презентувала "програму та перші кроки новообраного Президента Володимира Зеленського; як ми будемо відповідати на виклики, які стоять перед країною". "Дуже багато запитань. Ми побачили дуже високу зацікавленість, розуміння того, що новий Президент має дуже високий рівень підтримки, 73% громадян, і всі розуміють, що це дуже серйозний мандат, який дає можливість новому Президенту багато що змінити в країні, і наші партнери готові нам в цьому допомогти", – додав Данилюк.

 

У Брюсселі радники Зеленського мали зустріч і з американськими колегами. "Була конференція з питань енергобезпеки. Ми зустрічалися з американською стороною, обговорювали питання енергобезпеки України. Шукали можливі рішення. Були зустрічі на досить високому рівні з нашою делегацією", – прокоментував експерт.

 

"Ми розуміємо, що є великий ризик втрати транзиту. Тут зарано зараз говорити, тут треба зараз більше робити, ніж мені озвучувати якусь позицію. Це непросте питання. Багато залежить тут і від позиції американської сторони, позиції стосовно «Північного потоку-2». Це таке досить комплексне питання, на яке обов'язково нам потрібно знайти рішення", – сказав Данилюк, коментуючи обговорення енергетичної проблематики.

 

Під час зустрічей у Брюсселі також ішлося про антикорупційну політику. Радники Зеленського заявили про потребу урухомити антикорупційні інституції, а також пообіцяли відновити у Кримінальному кодексі статтю про незаконне збагачення.

 

03.05.2019