Глава УГКЦ: Воскреслий Христос показує, що війна проти України не буде вічною.

 

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді у світлий празник Христового Воскресіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві підкреслив: зустрічаючи воскреслого Христа, ми бачимо, що неправда ніколи не має останнього слова. Як після ночі завжди наступить день, так і війна проти України не буде тривати вічно. У тій правді, у тій істині Україні належить вистояти.

 

Співслужили з Главою Церкви архієпископ Клаудіо Гуджеротті, апостольський нунцій в Україні, владика Віталій Кривицький, правлячий єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні, владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду УГКЦ, владика Венедикт Алексійчук, правлячий архієрей єпархії Святого Миколая з осідком у Чикаго, та владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архієпархії. На богослужінні молилися також Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, переповіла прес-служба УГКЦ.

 

 

Предстоятель наголосив, що люди прийшли до церкви, щоби зустріти поміж себе істинне сонце – воскреслого у славі Спасителя, сила якого перемінила тогочасну імперію, що вбила, забрала гідність від, як вони думали, людини, а натрапила на самого Бога. Ця правда про воскресіння Христове є чимось, що змінює, розширює горизонти, дає надію і нове дихання людині всіх часів і всіх народів, підкреслив Блаженніший Святослав.

 

"Зустрівши Воскреслого, ми розуміємо, що справжнє людське життя є чимось набагато більшим, ніж це земне життя. Ми бачимо, що безвихідних ситуацій не буває. Після смерті приходить воскресіння. Так само, як після ночі у світлі сонця, яке сходить, приходить новий день, нове життя, приходить воскреслий Христос, щоби своє життя дарувати нам", – пояснив Глава Церкви.

 

Видається, вважає Блаженніший Святослав, що сьогодні світ живе в час постправди. Наш світ, навіть сучасна культура, подібні до ночі розгублення, яку пережили учні після того, як Христа розіп’яли і вклали до гробу.

 

"Часом навіть ми собі думаємо: а чи варто шукати правду? – риторично запитує Глава Церкви. – Можливо, легше жити без правди? Навіщо за неї боротися, навіщо вона взагалі сьогодні потрібна? Але жінки-мироносиці нам кажуть, що кожна людина має у найглибшому закутку своєї особи щось, що дарував їй Господь Бог як внутрішній компас, який завжди буде штовхати і вести людину шукати правду".

 

Цим внутрішнім святилищем особи, вважає владика, є людське сумління. Воно буде людей будити, "гризти і кусати", воно буде штовхати і шукати правду. Буде нагадувати, що "кожна людина має святий обов’язок шукати правду, а знайшовши її, йти за нею".

 

"Як важливо сучасній людині відчути обов’язок шукати правду і йти за нею. Сучасний момент історії України теж скидається на період темної, кромішньої ночі. Ми оточені військами, але найгірше – ми залиті неправдою. Сьогодні багато людей не знають, кого слухати, не знають, що читати. Бо так багато говорять один про одного, що ми, дивлячись один одному в очі, не віримо один другому", – додав архієрей.

 

"Скільки неправди сьогодні як зброї вживається проти України. У нас крали і крадуть нашу історію, різними сучасними технологіями крадуть правду про людину, щоби знищити її сьогодення. Та й під час виборів як нам багато неправди сказали, щоби вкрасти наше майбутнє", – наголосив Блаженніший Святослав.

 

"Якщо із запечатаного і стереженого військом гробу є вихід, то ми маємо надію: нехай цьогорічне свято Пасхи стане свідченням і джерелом надії для нашого народу", – побажав Глава УГКЦ.

 

29.04.2019