Україна, Польща, Білорусь і РФ обговорили проблему недоброї нафти в "Дружбі".

 

Україна, Польща, Білорусь і Росія знайшли рішення для відновлення транзиту нафтопроводом "Дружба" і прийняли узгоджені рішення для усунення наслідків забруднення нафти.

 

Про це повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна" за підсумками переговорів у Мінську.

 

 

"Технічне рішення знайдено. Я думаю, що буквально в першій декаді травня, як мінімум, південний напрямок "Дружби" відновить стабільну роботу щодо прокачування нафти Urals заводам-споживачам", – повідомив гендиректор "Укртранснафти" Микола Гавриленко.

 

Російський віце-прем'єр-міністр Дмітрій Козак висловив подяку партнерам із Білорусі, Польщі та України "за конструктивний діалог і оперативні спільні рішення в цій непростій ситуації".

 

"За результатами переговорів за участі представників Російської Федерації, Білорусі, Польщі та України прийняті узгоджені рішення зі реалізації спеціальних технологічних заходів для усунення наслідків інциденту. Це дозволить, як раніше передбачалося, до 29 квітня подати відповідну стандартам нафту до кордону з Білоруссю, а протягом двох тижнів повністю відновити стабільну роботу нафтопроводу", – сказав Козак.

 

Російський віце-прем'єр зазначив, що головною метою переговорів була "швидка ліквідація наслідків технічного збою", пов'язаних з потраплянням у "Дружбу" нафти з підвищеним вмістом органічних хлоридів. "Позаяк ідеться про транскордонну транспортну систему, то потрібні скоординовані дії всіх країн, територією яких проходить нафтопровід", – прокоментував Козак.

 

У четвер о 21:43 АТ "Укртранснафта" припинила транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" через погіршення якості сировини.

 

"Таке рішення компанія, зокрема, прийняла, керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти територією України. Відповідно до умов цього договору, "Укртранснафта" має право зупинити прийом російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам. Усі матеріальні збитки покладаються на сторону, яка не дотрималась виконання своїх обов'язків", – пояснили в "Укртранснафті".

 

Крім того, "Укртранснафта" вдалася до таких дій у зв'язку з відмовою прийому неякісної російської нафти на приймально-здавальних ділянках "Будковце" (Словаччина) і через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальній ділянці нафти "Фенешлітке" (Угорщина).

 

Європейські контрагенти заявили про неготовність приймати неякісну нафту. При цім її зберігання "Укртранснафтою" в своєму резервуарному парку в Бродах запевне нашкодить обладнанню.

 

Концерн "Белнафтахім" увечері 19 квітня заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом з Росії. Згідно з даними концерну, вміст хлорорганічних сполук перевищував "у десятки разів граничні показники за стандартом".

 

Обидва білоруських НПЗ – ВАТ "Мозирський НПЗ" (Гомельщина) і ВАТ "Нафтан" (Вітебщина) – повідомили про загрозу пошкодження обладнання та майже на 50% скоротили обсяги нафтопереробки.

 

Віце-прем'єр РФ Дмітрій Козак підтвердив проблему з транзитом нафти через Білорусь нафтопроводом "Дружба", закликавши не політизувати ситуації, оскільки це є технічною проблемою.

 

26.04.2019