Дебати на стадіоні: консервативність Порошенка проти тролінґу Зеленського.

 

Кандидати у Президенти України Петро Порошенко і Володимир Зеленський відбули дебати на стадіоні "Олімпійський" у Києві.

 

В очній дискусії кандидати намагалися використати "домашні заготовки": Зеленський залучив прийоми тролінґу і критикував Порошенка за президентські прорахунки, Порошенко апелював до того, що Зеленський є слабкою фігурою для посту голови держави й закидав йому, що той не помічав війни України за незалежність.

 

Дебати таки відбулися

 

Дискусія тривала одну годину – кандидати мали по 5 хвилин на вступне та заключне слово. Реґламент передбачив 40 хвилин для взаємного обміну запитаннями.

 

Групи підтримки кандидатів були поділені на стадіоні навпіл. Перед початком дебатів Порошенко перейшов на поле конкурента і став до дискусії на його сцені. Завдяки тому, що трансляція здійснювалася зі стадіонного осередку Зеленського, в телефірі здебільшого було чутно його групу підтримки, в той час, коли на самому стадіоні гучнішими виступали прибічники Порошенка, і сам Зеленський кількаразово просив їх не перебивати виступ.

 

Співвідношення груп підтримки: ліворуч – прибічники Порошенка, праворуч – Зеленського

 

Перед дебатами конкуренти обмінялися рукостисканнями. Напередодні Зеленський заявляв у інтерв'ю, що він навряд чи подаватиме руку Порошенку.

 

Згідно з жеребом, розпочати дебати випало Володимиру Зеленському. 

 

Зеленський виступав українською мовою, але в епізодах, коли доводилося імпровізувати, він кілька разів переходив на російську.

 

У вступному слові Зеленський зізнався, що в 2014 році він і сам голосував за Петра Порошенка – але "помилився". "Чи могли ми тоді уявити, що його "жити по-новому" стане наше "виживати"? Чи могли ми тоді уявити, що ваше "я закінчу війну за 2 тижні" стане нашим Іловайськом і Дебальцевим?" – закинув Зеленський.

 

Виступ Зеленського був наповнений негативними стереотипами щодо Порошенка: "Рошен", сліпий траст тощо. Володимир сказав, що його опонент провадить "подвійне життя" – бо є "два Петра". "Перший каже, що в платіжках за комуналку буде мінус, а другий тихенько робить "Роттердам-плюс". Перший каже: "Я відкриваю школу", а другий постійно тихенько відкриває магазини Roshen", – закинув Зеленський.

 

Епізод із рукостисканням

 

Петро Порошенко сказав у вступному слові, що опонент оперує фейками, і зазначив, що насправді його конкурентові невтямки, наскільки важким було економічне становище в державі 2014 року і як важко йшла війна на фронті.

 

"Пане Володимире, якби ви були на фронті, якби ви бачили на власні очі, що відбувалося в Дебальцевому, якби ви зустрічали наших воїнів з Іловайська, якби ви знали, якою кров’ю Україна заплатила за те, щоби зберегти державу, у вас би не було таких запитань", – відповів Порошенко. Він нагадав, що винуватцями великих втрат на Донбасі є російська армія і Владімір Путін. Відтак, Президент вважав показовим те, що Зеленський не звинувачує в агресії саме РФ.

 

У своєму вступному слові Порошенко нагадав також про те, що поки Україна боролася з Росією, – "ви (тобто Зеленський, – Z) ховались від армії, не отримуючи повісток".

 

"Якби ви знали, в якому стані я прийняв державу в 2014 році, без грошей на казначейському рахунку, без золотовалютних резервів, без армії, без будь-якої зброї, ви би, звичайно, задавали питання по-іншому. А ви в цей час, мені шкода, але ви ображали нашу державу, ви намагалися виставити Україну повією своїми жартами, ви намагались отримувати гроші з російського бюджету для знімання своїх фільмів тоді, коли країна потребували кожної крихти допомоги, коли стояло питання, виживе Україна чи ні", – зазначив Порошенко.

 

Тирада запитань від Зеленського

 

Володимир Зеленський парирував тим, що він не уникав війни і неодноразово бував у зоні АТО. Фронтмен "95-го кварталу" здивувався з того, що держава йому не спромоглася вручити повістку, бо він є публічною особою – його могли дістати будь-де. Щодо самої війни, то Зеленський вважає, що будь-які питання мусять бути адресовані Президенту. "Ось такий ви головнокомандувач, дуже дякую вам за все, що ви зробили", – обурився кандидат.

 

Під час сесії запитань Володимир Зеленський використав проти Петра Порошенка збірку претензій, висловлених прибічниками кандидата у соціальних мережах. Зеленський зачитав десяток запитань гамузом, українською і російською мовами, атакуючи конкурента: "Чому Україна майже найбідніша країна за найбагатшого президента за всю історію?", "Чому підпалювачів магазину Roshen знайшли за 4 години, а підпалювачів військових складів не можуть знайти кілька років?" тощо. 

 

Найбільш контроверсійне запитання пролунало, коли Зеленський цікавився, чи правда, що бойовики на Донбасі ласують цукерками "Рошен": кандидат використав неприпустиме для офіційної особи поняття "повстанці Л/ДНР".

 

Сектор Порошенка прийшов із прапорами України та ЄС

 

Натомість Петро Порошенко поставив конкурентові вельми прогнозовані запитання: про залежність від Ігоря Коломойського, про здатність опонувати Владіміру Путіну, про принизливі жарти "95 кварталу".

 

Конкуренти заготували для дискусії домашні заготовки: Петро Порошенко сказав, що Україні підсовують "кота в мішку", а сам Зеленський – то не кіт, а мішок. А Володимир Зеленський сказав, що ліпше бути котом у мішку, аніж вовком в овечій шкурі.

 

Один із найбільш яскравих епізодів у дебатах відбувся тоді, коли Петро Порошенко нагадав Володимиру Зеленського про його готовність просити пробачення в росіян. Закінчилося тим, що обидва стали на коліна в пошані до українських вдів і сиріт.

 

 

"В мене запитання, – повів Порошенко, – яким чином ви, коли ви називали Україну повією, коли ви називали українців хохлами, коли ви знущались над нашою державою, але коли ви один раз образили Кадирова, ви тут же перед ним вибачились... У мене запитання: коли ви вибачитесь перед Україною за "повію"?".

 

"Що стосується колін, це слова, вирвані із фрази, – відповів Зеленський. – Мені здається, кожній розумній людині це зрозуміло, я зараз готовий стати на коліна перед кожною матір’ю, яка не дочекалась свого хлопця з фронту, свого сина, перед кожною дитиною, яка не дочекалась свого батька, перед кожною жінкою, яка не дочекалась свого чоловіка".

 

У той момент Зеленський став на коліна обличчям до публіки – натомість Порошенко вклякнув до глядачів, повернувшись спиною. Згодом виявилося, що він став на коліна перед волонтеркою Тетяною Ричковою, котра втратила на війні чоловіка: Тетяна стояла позаду зі синьо-жовтим прапором.

 

Під час заключного слова Володимир Зеленський намагався донести думку, що досягнення п’яти років президентури Петра Порошенка – то не є персональні здобутки голови держави. Зокрема, Зеленський назвав безвізовий режим досягненням української дипломатії, Томос – заслугою Філарета, армію – здобутком воїнів і волонтерів. "Це теж ваша перемога, я розумію, але мені здається, що, по-перше, українська мова була ще до вас", – сказав Зеленський, коментуючи мовну політику держави.

 

Кандидат також розкритикував одну з найуспішніших українських реформ – медичну, використавши лайку: "Якщо ліків якісних немає, якщо доступних цін немає, якщо нормальних умов в лікарнях немає, якщо нормальних зарплат у лікарів немає – яка це, нафіґ, реформа?"

 

Дебати на стадіоні – такого ще не було

 

Петро Порошенко у фінальному слові сказав, що відчуває запит суспільства на оновлення, однак вважає, що до таких очікувань не надається сам Володимир Зеленський. "Ціна може бути надзвичайно високою. І не може війну з російським агресором вести актор – талановита людина, але без будь-якого досвіду", – сказав Порошенко. "Ви – не Голобородько, ви сюди приїхали не на тролейбусі і не на велосипеді. Ви є головний провідник олігархів, і точно одного олігарха-втікача", – закинув Президент.

 

Голова держави запропонував Зеленському продовжити дискусію в офіційному форматі на "Суспільному", однак той відмовився.

 

Вкінці дебатів Петро Порошенко закликав заспівати державний гімн.

 

Публіка неорганізовано давала собі раду зі співом, поки Тарас Чубай не подав заспів у мікрофон.

 

Епізод із державним гімном

 

Під час народного виконання гімну Порошенко тримав руку на серці, а Зеленський сміявся і демонстрував пальцями знак victory. Уже після того, як вступив Чубай, обидва конкуренти тримали руку на серці.

 

20.04.2019