США припиняють поставки до Туреччини військового обладнання.

Причина – придбання Анкарою російських зенітно-ракетних комплексів.

 

 

Міністерство оборони Сполучених Штатів повідомило про те, що Вашінґтон зупинив поставки Туреччині обладнання для винищувача F-35. Це перша практична відповідь на рішення Анкари розпочати в жовтні розгортання російських зенітно-ракетних комплексів С-400. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Туреччина уклала контракт із Росією на постачання С-400 в 2017 році. При цьому наприкінці минулого року Анкара також придбала у США комплекс ракет Patriot на суму в три з половиною мільярди доларів.

 

Представники США і НАТО неодноразово попереджали Туреччину, що російський ракетний комплекс не може бути інтегрованим у повітряну і протиракетну систему оборони НАТО. Вашінґтон намагався переконати Анкару відмовитися від угоди на користь американської протиракетної системи Patriot, вказуючи на те, що придбання зброї у Росії може призвести до санкцій проти Туреччини. Однак турецька влада наполягала, що американські зенітно-ракетні комплекси не є заміною російським С-400. Згідно з джерелами в Пентаґоні, американські військовики побоюються, що внаслідок використання протиповітряних комплексів С-400 Туреччиною Росія зможе отримати інформацію, як розпізнавати в повітрі американські винищувачі-невидимки.

 

Припинення постачання запасних частин та експлуатаційної документації до запланованої поставки Анкарі F-35 в червні є першим кроком до можливого скасування продажу літака, який ще не був доставлений до Туреччини. Законопроект про відмову від експорту F-35 до Туреччини був внесений минулого тижня до американського Сенату. Згідно з цим документом, операція з продажу літаків відбудеться, тільки якщо Анкара відмовиться від закупівлі російських протиракетних систем.

 

Аґенція Reuters повідомила минулого тижня, що Вашінґтон розглядає питання про те, чи зможе виключити Туреччину з циклу виробництва F-35. Туреччина виготовляє частини фюзеляжу, шасі і кабіни літака.

02.04.2019