Cьогодні, 29 березня, на базі біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка відкрили Міжуніверситетський центр колективного користування клітинної біології та біоенергетики, а також Центр «Лабораторія матеріалознавства інтерметалічних сполук» на базі хімічного факультету. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

 

Як зазначила присутня на відкритті міністерка освіти Лілія Гриневич, на створення двох центрів виділили близько 8,5 млн гривень.

 

«Це частина програми із розбудови мережі Центрів колективного користування обладнанням в університетах для проведення наукових досліджень.  Ця програма минулого року становила 33 млн гривень, і ми відкрили в Україні 9 таких центрів, і цьогоріч також запланували 33 млн гривень. У перспективі плануємо продовжувати цю програму. Для нас важливо, щоб  ці центри були як магніти, які приваблюватимуть вітчизняних науковців і їм не треба буде виїжджати за кордон, щоб проводити дослідження», – каже Лілія Гриневич.

 

Міністерка додала, що цього року запровадили базове наукове фінансування університетів.

 

«Це лише перший крок, тому що ми розробляємо нормативно-правову базу. На це  виділено 100 млн гривень, беруться ті університети, які розвивають особливо перспективні напрямки. Окрім того, цього року  розпочинає свою діяльність Національний фонд досліджень з бюджетом 262 млн гривень, і зможуть подаватись на гранти до цього фонду не лише академічні вчені, а й університетські на абсолютно рівних правах», – говорить Лілія Гриневич.

 

Міжуніверситетський центр колективного користування клітинної біології та біоенергетики має сучасне обладнання, зокрема інвертований мікроскоп Olympus IX73 з цифровою камерою DP-74, що дає змогу проводити високоякісну світлову мікроскопію гістологічних препаратів та живих клітин, флуоресцентні дослідження у реальному часі.

 

Також у центрах розроблено портал для автоматичного опрацювання заявок для проведення досліджень науковцями університету та інших установ.

29.03.2019