Група "Рейтинг": Зеленський – 24,9%, Тимошенко – 18,8%, Порошенко – 17,4%.

 

Лідером президентського рейтингу станом на кінець другого тижня березня залишається шоумен із політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимир Зеленський, котрого зголошуються підтримати 24,9% респондентів з числа тих, хто визначився та має намір голосувати. Другу позицію утримує лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко (18,8%) з незначною перевагою над Президентом Петром Порошенком (17,4%).

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування групи "Рейтинг", проведеного 9-15 березня.

 

 

"За останній тиждень електоральні позиції лідерів практично не змінилися", – йдеться у прес-релізі "Рейтингу". Рейтинг Зеленського в опитуваннях "Рейтингу" збільшився лиш на 0,2%, Тимошенко — на 0,5%, Порошенка — на 0,6%, натомість Гриценка — зменшився на 0,9%.

 

За висуванця "Опозиційної платформи" Юрія Бойка готові віддати свої голоси 10,2%, і він іде попереду Анатолія Гриценка (9,4%), незважаючи на підтримку Гриценка кількома слабшими кандидатами із демократичного табору. 

 

Нижче – голова Радикальної партії Олег Ляшко (5,8%), за кандидата "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула – 3,5%, за екс-голову СБУ Ігоря Смешка – 3,1%, за Руслана Кошулинського – 2,2%. 

 

 

84% опитаних тією чи іншою мірою декларують свою готовність взяти участь у голосуванні 31 березня 2019 року: 49% — однозначно візьмуть, ще 35% — скоріше, що візьмуть. Найвищий рівень однозначної згоди прийти на дільниці спостерігається серед мешканців Заходу, найстарших виборців, електорату Порошенка, Кошулинського та Смешка. За опублікованими даними опитування можна розрахувати результати при фреквенції 91,2% (з першого стовпчика таблиці), та при вказаних 84% (третій стовчик, що порахований з даних другого). Тобто, при зменшенні фреквенції на 7,2% результат Зеленського зменшився на 0,1%, Тимошенко і Порошенка – збільшився відповідно на 0,2% і 0,6%. Якщо лінійно проапроксимувати цей тренд до рівня участі у минулих президентських виборах (59,5%), то можна очікувати, що в Зеленського буде 24,5%, а Тимошенко і Порошенко — по 19,4%.

 

Серед факторів, які можуть завадити проголосувати на дільниці, найбільш вагомими для опитаних є можливі провокації, черги на дільницях та інформація про підкуп виборців – ці фактори отримали 2,1, 2,0 та 1,9 бала (оцінка відбувалася за 5-бальною шкалою, де 1 – зовсім не завадить, а 5 – дуже завадить). Менш вагомими є фактор поганої погоди (1,7) та наявність планів на відпочинок (1,8).

 

Зеленський має найміцніші електоральні позиції у південно-східних областях та в центрі. Тимошенко та Порошенко – в центрі та на заході, Гриценко – на заході, а Бойко – на сході країни.

 

При цім Зеленський є лідером електоральних симпатій у містах, Тимошенко – в селах. Зеленський є лідером симпатій серед молоді і людей середнього віку, Тимошенко – серед старших.

 

Про опитування. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2%.Терміни проведення дослідження: 9-15 березня 2019 р.

 

 

19.03.2019