Столтенберг запевнив, що тема України посідає помітне місце на переговорах з РФ.

 

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив про потребу проведення діалогу з Росією, щоби уникнути можливих воєнних прорахунків. Він не відкидає, що матиме розмову з російською делеґацією на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

 

Про це Столтенберг сказав по прибутті на Мюнхенську конференцію, відповідаючи на питання журналістів про те, чи він планує у Мюнхені зустрічатися з міністром закордонних справ Росії Сєрґєєм Лавровим, а також обговорювати теми України та Грузії, повідомила аґенція УНІАН.

 

"Ми не маємо визначеного порядку денного, але зазвичай Україна завжди посідає помітне місце на будь-якому порядку денному і на зустрічах з російською стороною", – заявив Столтенберг.

 

Він додав, що питання України та Грузії регулярно розглядають на зустрічах з Росією. Зокрема, генсек Альянсу нагадав зустрічі Комісії НАТО-Росія, на яких ці питання розглядають "знову і знову".

 

"В НАТО ми твердо переконані у двоєдиному підході щодо Росії: ми маємо бути єдині, ми маємо бути сильні, але ми також повинні це поєднувати з політичним діалогом з Росією", – заявив Столтенберг.

 

Також він додав, що НАТО зацікавлене добиватися кращих стосунків із Росією.

 

"І навіть без кращих відносин з Росією ми повинні втихомирювати складні відносини з Росією. Ми маємо більшу військову присутність, ми маємо більшу напруженість, ми маємо більше навчань поблизу наших кордонів, і ми повинні уникнути будь-яких прорахунків, інцидентів і нещасних випадків. І якщо це станеться, ми повинні подбати, щоб це не вийшло із-під контролю та не створило дійсно небезпечних ситуацій. Тому діалог з Росією важливий, особливо у складні часи, які ми спостерігаємо зараз", – додав Столтенберг.

 

Окремо генсек НАТО сказав, що Альянс надає багато підтримки Україні, Грузії та Молдові. "Вони партнери НАТО. Ми працюємо з ними. Ми допомагаємо їм з втіленням реформ, модернізацією оборонних і безпекових інституцій. Ми твердо підтримуємо їхній суверенітет і територіальну цілісність, і ми забезпечуємо політичною і практичною підтримкою. І ми неодмінно продовжимо це робити", – сказав він.

 

15.02.2019