Євроунія оголосила війну так званим «золотим паспортам».

Брюссель планує ретельніше контролювати надання громадянства ЄУ заможним інвесторам, передовсім з Росії.

 

 

Європейська комісія в середу, 23 січня, репрезентувала доповідь про те, як працюють схеми громадянства або резидентства в країнах – членах ЄУ в обмін на інвестиції. Йдеться про так звані «золоті паспорти» й «золоті візи». Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Згідно з доповіддю, програми надання посвідки на проживання в обмін на інвестиції існують у 20 з 28-ми країн Європейської Унії. Особливу увагу в документі приділяється трьом країнам – Болгарії, Кіпру й Мальті. «Тільки ці три країни фактично торгують громадянством», – заявляють автори доповіді. Там прийняті правила, «які менш суворі, ніж стандартні норми набуття громадянства». Ці правила не передбачають ні фізичного проживання суб'єкта на території цих країн, ні будь-яких постійних зобов'язань перед названими державами.

 

Причому найактивнішими покупцями «золотих паспортів» і «золотих віз» виступають заможні росіяни. На вихідців з Росії припадає близько половини всіх заяв за такими програмами. 

 

Єврокомісія застерегла держави ЄУ від необґрунтованого надання посвідок на проживання і громадянства в обмін на інвестиції. У Брюсселі побоюються, що так звані  «золоті паспорти» й «золоті візи» не тільки створюють проблеми з безпекою для Європи. «Такі схеми несуть в собі низку ризиків, зокрема відмивання грошей, корупції й ухилення від оподаткування», – попереджають автори доповіді.

 

У вищому органі виконавчої влади Євроунії попередили, що пильно стежитимуть за схемами надання громадянства, перевіряючи їхню відповідність законам ЄУ. Йдеться, зокрема, про дотримання європейських директив про статус довгострокового резидента і возз'єднання родини.

 

Окрім того, в Брюсселі закликають ретельно перевіряти походження інвестицій, опираючись на чинні в Євроунії правила боротьби з відмиванням коштів. Для підвищення прозорості в Єврокомісії вже заявили про готовність створити групу експертів з країн Європейської Унії, яка буде контролювати наявні схеми.

23.01.2019