Блаженніший Святослав: Єднання між УГКЦ і ПЦУ є цілком реальним.

 

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав вважає, що єднання між УГКЦ і Православною Церквою України в перспективі не є утопічним.

 

Таку думку Святослав висловив у традиційному різдвяному інтерв’ю для "5 каналу".

 

 

"Навпаки, це є гарна радісна перспектива. Тому що весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхів до єдності. На вселенському рівні відбувається діалог, аби цю єдність відновити. Передусім йдеться про євхаристійне сопричастя", – цитує департамент інформації УГКЦ.

 

З його слів, наразі не йдеться про відновлення якихось структур чи перепідчинення однієї Церкви іншій.

 

"Найвищим знаком церковної єдності є Таїнство Євхаристії. Тому коли йдеться про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, йдеться про відновлення єдності у вірі, а відтак у її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне сопричастя. Як це сталося між Москвою і Константинополем після рішення нашої Церкви-матері про надання автокефалії для Православної Церкви України", – додав голова Церкви.

 

Блаженніший Святослав відзначив, що вже є кілька рівнів щодо співпраці, про які домовилися з митрополитом Епіфанієм.

 

"Найперше, – розповів предстоятель, – ми хочемо разом досліджувати спільну спадщину Київського християнства. Бо так історично сталося, що Греко-Католицька Церква часто в історії попадала під західні впливи, зокрема латинської Церкви. Православна Церква попадала під впливи московські, тобто під впливи цієї славно- чи сумнозвісної Никонівської реформи, яка виражається у певних обрядових моментах", – зазначив кир Святослав.

 

Отож, з одного й іншого боку, наголошує глава УГКЦ, нам треба шукати, а що є київського в нашому сьогоднішньому житті. Це досліджувати і це відновлювати.

 

З його слів, ідеться про розвиток богословської традиції, про розвиток нашого душпастирського служіння.

 

"Одна річ є об’єднання, а інша річ – єднання. У багатьох справах ми вже можемо єднатися", – резюмував владика.

 

Блаженніший Святослав висловив сподівання, що Православна Церква України, яка тепер отримуватиме міжнародне визнання, ввійде у вселенський рух пошуку єдності Христової Церкви, який є сьогодні на вселенському рівні.

 

"З православного боку очолює цей процес Вселенський патріарх, а з католицького боку – Римська апостольська столиця. До речі, після всіх намірів дати Православній Церкві України автокефалію, Москва вийшла з цього екуменічного діалогу… Гадаю, українська Церква має активно до нього входити, активно долучатися до цього руху, і тоді в Україні ми побачимо його реальні плоди. Бо, мабуть, як ніхто ми, українці, так потребуємо вселенського єднання Церков", – сказав глава УГКЦ.

 

08.01.2019