Більше як ⅔ греко-католиків Перемисько-Варшавської архієпархії хочуть григоріанського календаря.

 

Питання переходу на григоріанський календар гостро постало на останньому Соборі УГКЦ в Польщі, що відбувся в жовтні 2014 року. Було проведено голосування, яке  виявило, що 51% делегатів був за введення нового стилю, а 49% бажав залишитися на юліянському календарі. В результаті було вирішено провести опитування вірних, і якщо в усіх парафіях митрополії в Польщі кваліфікована більшість висловиться за зміну, то єпископи будуть мати право ввести новий календар.  

 

 

Перед новим Собором результати такого проведеного опитування вірних Перемисько-Варшавської архієпархії УГКЦ стосовно переходу на григоріанський календар були презентовані на Душпастирській раді північних деканатів в ольштинській парафії Української греко-католицької церкви, повідомив тижневик Об’єднання українців у Польщі "Наше слово".

 

Опитування проводили священики під час цьогорічних відвідин "по коляді". За перехід на григоріанський літургійний календар висловилися 66,9% вірних, а за збереження нині чинного юліанського 32,9%.

 

В жодному деканаті прихильники традиційного календаря не здобули більшості, за перехід на новий стиль висловилися:

13 парафій ельблонзького деканату – 64%

15 парафій краківсько-криницького деканату – 63%

8 парафій ольштинського деканату – 71,5%,

13 парафій перемиського деканату – 63%

13 парафій сяніцького деканату – 88%

6 парафій варшавсько-люблінського деканату – 50%

12 парафій венгожевському – 67%.

 

 

Середній результат за деканатами — 66,7%, дещо вищий результат буде, якщо рахувати середньозважений за кількістю парафій відсоток – 67,8%.

 

Дещо більше пересічного (понад 70%) за перехід висловилися вірні середнього віку (від 21 до 45 року), найменша підтримка — серед наймолодших (опитування проводилося від віку 14 років) та найстарших — поза 78 років.

 

Географічно найвищі показники на Лемківщині, у парафіях Зиндранова й Височани всі 100% мирян проголосували за перехід на григоріанський календар, у Репеді – 89%, Команчі – 87%, Гломчі – 86%, в самому ж Сяноку таких меншість — 46%, натомість в Перемишлі — 60%.

 

На переселенні рекордсменами, які хочуть оновлення календаря, виявилися парафії в Білостоці – 95%, Острому Барді – 91%, Ілаві – 90%, Венгожеві та Лідзбарку-Вармінському – по 82%.  

 

У Варшаві симетрично різні результи у різних парафіях: на вул. Медовій, де вже пробували вводити зміни, – 59%, натомість при вул. Доманєвській – 40% (найменший парафіальний результат).

 

Меншість вірян висловилася за новий григоріанський календар у Ярославі, Хотинці й Годкові – по 43%, у Банях-Мазурських і Браневі – 48%. Порівну розподілилися голоси в Лелькові, Хшанові та Гаях – по 50%).

 

За збереження юліанського календаря більше виступають вірні, активні в українському громадському, не лише релігійному житті та нові іммігранти з України.

 

Натомість бартошицький парох о. Юліян Кравецький (тут за зміни календаря висловилися 80%) підкреслив, що опитування було б ще більше на користь прихильників нового літургічного календаря, якщо брати до уваги лише голоси тих вірян, які постійно є активними членами церковної спільноти, а не тих, які з’являються в храмі раз або два на рік.

 

Лідер ольштинської парафіяльної ради Іван Курій теж зазначив, що «на тих, хто приїхав сюди працювати з України, не збудуємо парафію», отже, треба брати до уваги «думки наших постійних вірних».

 

Дискусію підсумував архієпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ Євген Попович: «Якщо знайдеться хоч одна парафія, яка відмовиться від переходу на григоріанський календар, то не буде ніякої зміни. Або всі, або ніхто. Хай церква дозріває до такого рішення»

 

Дискусія показала, що юліанський календар в діаспорі часто сприймається як важлива диференціююча ознака української ідентичності — протиставлення там йде щодо католиків західного обряду. В Україні ж ситуація дзеркально протилежна, оскільки основне ідентичнісне протиставлення йде щодо Росії, де юліанський календар є однією з непорушних ознак "русского мира".

 

Ще три роки тому глава УГКЦ кир Святослав чітко заявив "Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем – так, як це зараз роблять не тільки католики, але й більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст", але "ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми будемо мати достатньо сили це здійснити, коли перехід ми здійснимо разом із нашими православними братами. Тоді це прихильно сприйметься широким загалом України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви".

 

Про поступову підготовку до переходу на григоріанський календар висловлювався після свого обрання і глава Православної Церкви України Епіфаній.

 

 

06.01.2019