Група "Першого грудня": Програма саморуйнації страшніша за напад на Азові.

 

Ініціативна група "Першого грудня" назвала прийдешній рік складним тестом для української нації і закликала українців гідно відповісти на виклики історії. Українські інтелектуали вважають одним із основних завдань вихід за межі поділу на тих, хто бачить лише здобутки, і тих, хто стежить лише за поразками.

 

Про це йдеться у зверненні "Першого грудня", поширеному на інтернет-сторінці групи.

 

"Загроза для держави полягає не в тому, що чогось не зроблено, – у світі ми не знайдемо країни, в якій задоволені всі потреби людей. Тривожним є те, що логічне й почасти виправдане невдоволення народу невпинно набуває саме тієї форми, яку для нього відлив кремлівський режим: тотального заперечення авторитету української влади, скептичного відкидання самої думки про можливість прогресу, наростання безнадії, а то й панічних настроїв. Люди заражають одне одного негативом, навіть не усвідомлюючи, що самі наближають те, чого бояться", – застерігають промінентні українці.

 

Понад те, група "Першого грудня" вважає, що Україна вже вийшла на смугу ризику. "Схоже, що програму саморуйнації Української держави, коли ми, легковажно підхоплюючи риторику наших ворогів, спочатку знищуємо свою владу, а потім коримось чужій, уже запущено, і цей невидимий фронт навіть страшніший за російський напад на Азові", – зазначили учасники ініціативи.

 

Група вважає це відповідальністю і для влади, і для суспільства. "Надто багато людей не розуміють, які причини стоять за тими чи тими управлінськими рішеннями, а тому не довіряють керівництву навіть у тих випадках, коли завдяки правильним рішенням воно заслуговує на схвалення. І навпаки: часто риторика державних мужів видає прагнення не стільки розʼяснити зроблене, скільки закамуфлювати приховане. Отож, маємо усвідомити: діалог між владою і суспільством – це не надмірна розкіш, а стратегічна цінність, яка може й повинна стати опорою для обох сторін", – ідеться у заяві.

 

Інтелектуали вважають, що запал цієї дискусії зумовлений "інерцією нашої тривалої бездержавності", адже лишень державний народ "уміє відрізнити головне від другорядного і стати на захист першого".

 

"Наш особливий заклик – до учасників Революції Гідності. Якими були б наші дії, якби дозорці помітили, що силовики Януковича таємно підкрадаються до барикад Майдану? Правильно: ми оголосили б тривогу і загальну мобілізацію захисників. Це і треба нам зробити сьогодні. Відкиньмо своє невдоволення і роздратування: вони – це наслідок також і тих димових шашок, що їх закинули нам на територію Майдану. Дим від них виїдає нам очі і позбавляє можливості ясно бачити все довкола".

 

"Припинімо скаржитись самі – і не дозволяймо іншим довкола нас сіяти відчай і паніку. Прийде час, і з лихими чиновниками й корупціонерами ми розберемось", – апелює група "Першого грудня".

 

"Чому зараз настовбурчилися взаємними підозрами й ранимо серця одне одного гострими словами? Сьогодні найвищий час струсити з себе навіяне ворогом очманіння, щоб струмінь духовної мобілізації знову обʼєднав розпорошених і влив енергію в душі знесилених", – ідеться у зверненні.

 

14.12.2018