Європейська Унія пролонґувала санкції проти Росії.

Поступ щодо «мінських угод» з боку Москви названо «нульовим».

 

 

На саміті в Брюсселі лідери країн Європейської Унії вирішили подовжити економічні санкції проти Росії до середини 2019 року. «Рішення: ЄУ одностайно подовжує економічні санкції проти Росії, оскільки досягнуто нульового поступу у виконанні "мінських угод"», – написав у своєму Twitter президент Європейської Ради Дональд Туск. Він зазначив, що рішення ухвалено одноголосно.

 

Минулого разу рада ЄУ пролонґувала санкції проти Росії в липні цього року, вони повинні були діяти до 31 січня 2019 р. Обмежувальні заходи стосуються енергетичного, оборонного та фінансового секторів Росії. У санкційні списки, сформовані в березні 2014 року, входять найбільші російські компанії з державною участю. Їм обмежений доступ на європейський фінансовий ринок.

 

Під санкції потрапили, наприклад, нафтогазові компанії «Роснефть», «Газпром нефть» і «Транснефть», банки з державною участю – Сбербанк, ВТБ, «Газпромбанк», «Внешэкономбанк», оборонпромівський концерн «Алмаз-Антей», Тульський збройовий завод і концерн «Калашников». Щодо компаній оборонного сектора запроваджено ембарґо на експорт зброї, а також заборона на експорт товарів подвійного призначення і технологій для військового використання. Заборони стосуються, зокрема, поставок до Росії високотехнологічного обладнання для видобутку нафти в Арктиці на глибоководному шельфі і сланцевої нафти.

 

Учасники саміту обговорили також останні події в Керченській протоці. Лідери країн Євроунії погодилися, що готові посилити підтримку України. Про це йдеться в підсумковому документі саміту ЄУ, прийнятому в Брюсселі ввечері у четвер, 13 грудня. «Європейська Рада висловлює крайню стурбованість ескалацією в Керченській протоці й Азовському морі, а також порушеннями Росією міжнародного права», – йдеться в документі. У тексті також наголошується, що застосування Росією сили щодо України не має виправдання.

 

У документі міститься вимога негайно звільнити українських моряків, повернути судна і не заважати вільному судноплавству. «ЄУ готова затвердити заходи для посилення своєї підтримки, особливо на користь зачеплених (блокадою, – Z) районів України», – зазначено в документі, з яким погодилися лідери всіх 28 країн ЄУ. Йдеться передусім про соціально-економічну підтримку портів Маріуполя і Бердянська, які страждають від надмірних перевірок Росією комерційних суден. 

14.12.2018