Євроунія розробила план боротьби з російською дезінформацією.

Його реалізацію хочуть розпочати до старту виборчої кампанії до Європарламенту.

 

 

План протидії російській дезінформації репрезентував на засіданні Європейської комісії її віце-президент Андрус Ансіп (Andrus Ansip). Покликаючись у своєму вступному слові на результати досліджень Центру аналізу гібридних загроз Європейської служби зовнішніх зв'язків, він назвав дезінформаційні кампанії з боку Кремля «однією з головних загроз для Європейської Унії».

 

Ансіп зазначив, що головна мета заходів, прописаних у плані, – не допустити впливу Кремля на вибори до Європейського парламенту в травні 2019 року, а також на парламентські й президентські вибори в країнах Євроунії 2020 року.

 

У документі підкреслено, що російська дезінформація має «систематичний, ресурсномісткий характер і відрізняється від схожих заходів інших країн». Також вказано, що дезінформація з боку Кремля являє собою частину «ширшої гібридної загрози з використанням інструментів, важелів і недержавних суб'єктів».

 

«Дезінформацію, яку продукують та поширюють російські джерела, проаналізували в контексті кількох виборів і референдумів, які проводили в ЄУ. Дезінформаційні кампанії, пов'язані з війною в Сирії, з крахом рейсу MH17 в Україні та використанням хімічної зброї під час атаки в Солсбері, ретельно задокументовані. У випадку з Російською Федерацією це переконливі докази», – наголошено в документі, який вже опубліковано на сайті Європейської комісії.

 

План протидії російській дезінформації базується на чотирьох основних принципах. Зокрема, перший з них полягає в поліпшенні можливостей інститутів Євроунії з виявлення та аналізу дезінформації. Другий передбачає вироблення реакції інституцій ЄУ і держав-членів на дезінформацію. Також пропонують мобілізувати приватний сектор для боротьби з дезінформацією. Згідно з документом, вирішено робити ставку на підвищення обізнаності суспільства про дезінформації та стійкості до неї.

05.12.2018