Країни-члени єврозони погодили реформу Європейського валютного союзу.

Змін, зокрема, зазнає Європейський стабілізаційний механізм.

 

 

Представники країн-членів Європейської Унії (без участі Великої Британії) домовилися щодо реформи Європейського валютного союзу. Консенсусу досягнуто під час зустрічі європейських міністрів фінансів у Брюсселі, яка тривала 16 годин. Про це зранку у вівторок, 4 грудня, повідомив голова Єврогрупи Маріо Сентено (Mário Centeno).

 

Зокрема, міністри домовилися про розвиток механізму безпеки для банків, які опинилися в скрутному стані, і про основні пункти реформи Європейського стабілізаційного механізму (ESM). «Окрім того, продовжаться консультації про створення власного бюджету єврозони, на чому наполягають Німеччина і Франція», – зазначив Сентено, чиї слова цитує видання Zeit Online. Він підкреслив, що з цього питання не ухвалено остаточного рішення.

 

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) повідомив про «позитивний результат» зустрічі. «У реформі єврозони відбуваються вирішальні кроки», – написав він у своєму Twitter.

 

Міністр економіки і фінансів Франції Брюно Ле Мер (Bruno Le Maire), своєю чергою, заявив про «важливий крок, який суттєво посилить єврозону». «Досягнута угода зробить механізм ESM справжнім, ще дієвішим кризовим інструментом», – підкреслив він.

04.12.2018