Новою президенткою Грузії стане  Саломе Зурабішвілі.

Принаймні, про перемогу представниці провладної партії «Грузинська мрія» чітко свідчать результати екзит-полів.

 

 

За даними опитувань на виході з виборчих дільниць, проведених Gallup, незалежна кандидатка Саломе Зурабішвілі, котру підтримала правляча партія «Грузинська мрія», набрала 58% голосів. Її суперника Григола Вашадзе, котрий репрезентує опозиційний рух «Сила в єдності», підтримало 42 відсотки грузинів, що мають право голосу. Похибка дослідження становить +/- 2%.

 

Екзит-пол, проведений авторитетною американською компанією Edison Research для телеканалу «Руставі-2», також віддав перемогу Зурабішвілі, але вже з менш переконливим результатом – 55%. Про це повідомив інформаційний грузинський портал News Georgia. Похибка дослідження становить +/- 3%.

 

Слід зазначити, що наведені дані не враховують результату голосування за кордоном, у 35 країнах, де голосування триватиме до півночі за місцевим часом. За попередніми даними, за кордоном проголосує близько 15 тисяч громадян Грузії.

 

Нагадаємо, що перший тур президентських виборів у Грузії виявився несподівано конкурентним: попри те, що багато спостерігачів пророкували однотурову перемогу Зурабішвілі, вона змогла випередити опозиційного кандидата лише на 0,9%, при цьому жоден із них не зміг набрати необхідних для перемоги 50%. Цей результат деякі аналітики називали «ляпасом правлячій партії», яка отримувала впевнені електоральні перемоги на попередніх виборах після зміни влади в Грузії в 2012 році.

 

Перемога Зурабішвілі остаточно поховає шанси екс-президента Міхеїла Саакашвілі повернутися в грузинську політику. Адже лише Григола Вашадзе обіцяв у разі перемоги реабілітувати Саакашвілі, скориставшись правом президента на помилування.

 

Саломе Зурабішвілі народилася у Франції та близько 30 років працювала дипломатом у французькому МЗС. Вона приїхала до Грузії щойно 2003 року. А вже у березні 2004 року вона стала міністром закордонних справ Грузії. Щоправда, Зурабішвілі протрималася недовго – через рік її усунули з посади, тож вона перейшла в опозицію до Саакашвілі.

 

Особливо сильно Зурабішвілі критикували за нібито «проросійську позицію». Це сталося після її заяви про те, що Росія розпочала війну проти Грузії ще 100 років тому, але 2008 року Грузія вплуталася в російську провокацію, спричинивши новий виток конфлікту. Пізніше вона трохи поправилася, додавши, що в ролі агресора виступила Росія.

 

Повноваження чинного, четвертого президента Грузії Георгія Маргвелашвілі, офіційно будуть припинені в день інавгурації. Згідно зі встановленими конституцією правилами, інавґурація має відбутися в третю неділю після виборів, тобто 16 грудня.

28.11.2018