США планує вжити заходів для блокування будівництва «Північного потоку-2».

Про це заявив амбасадор Сполучених Штатів у Європейській Унії Ґордон Сондленд.

 

 

«Вашінґтон не вичерпав способів тиску для зупинки будівництва газогону “Північний потік-2”. Ми ще не застосували всіх інструментів, які могли б поважно підірвати або зупинити цей проект», – заявив у вівторок, 13 листопада, в Брюсселі Ґордон Сондленд (Gordon Sondland), чиї слова цитує видання Spiegel Online.

 

Амбасадор Сполучених Штатів у Європейській Унії відмовився конкретизувати, які саме  інструменти ще має у своєму розпорядженні американський президент Дональд Трамп, аби заблокувати проект. Водночас він висловив надію, що «опозиція проекту матиме відповідний вплив».

 

Того ж дня  міністр енергетики США Рік Перрі (Rick Perry), виступаючи на прес-конференції під час візиту до Будапешта, застеріг: «Росія історично використовувала енергоресурси як зброю і продовжує робити це донині. Не можна і далі дозволяти Кремлю використовувати енергію як зброю». Він також наголосив на необхідності диверсифікувати джерела енергії в регіоні.

 

Водночас бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель під час своєї промови перед Європарламентом виступила на захист проекту «Північний потік-2». Вона підкреслила, що газ з Росії потрібен як перехідна сировина в боротьбі зі зміною клімату – «особливо в такій країні, як Німеччина, яка відмовляється від використання атомної енергії». Разом з тим Меркель наголосила, що докладає зусиль, щоб Україна не перестала бути країною транзиту газу.

 

А голова російського газового монополіста «Газпром» – чільного інвестора «Північного потоку-2» – Олексій Міллер, коментуючи для видання «Коммерсантъ» слова Ґордона Сондленда, заявив, що газогін «буде добудовано, незважаючи на можливі заходи з блокуванню з боку США».

14.11.2018